Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Mихајловићева и Белозјоров: Настављамо сарадњу на новим пројектима

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и генерални директор “Руских железница” Олег Белозјоров, потписали су данас Меморандум о развоју односа стратешког партнерства и заједничке реализације инфраструктурних железничких пројеката, и најавили наставак сарадње на новим пројектима.

Пре потписивања меморандума, Михајловићева и Белозјоров дали су, посредством видео-линка, знак за почетак радова на тунелу Чортановци, на деоници пруге Београд-Будимпешта од Старе Пазове до Новог Сада, на којима радове изводе “Руске железнице”.

 

 

 

 

 

 

 

“Ово је важан дан за српске железнице и за нашу земљу јер смо почели радове на врло тешком тунелу, дужине 2,2 километра, и потписали меморандум који ће нам омогућити да наставимо сарадњу на новим пројектима”, рекла је Михајловићева новинарима у Влади Србије.

Она је рекла да је све што је урађено са “Руским железницама”, које су једна од најбољих светских компанија у овој области, резултат партнерства Владе Србијe, руских и српских железница, које траје већ дуги низ година.

“Будућност наше сарадње су нови пројекти, пре свега диспечерски центар у Топчидеру, који је важан јер желимо да железница буде доминантан вид саобраћаја. Такође, “Руске железнице” заинтересоване су и за изградњу пруге од Аеродрома “Никола Тесла” до града”, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

 

Генерални директор и председник Управе “Руских железница” Олег Белозјоров захвалио је Влади Србије на томе што је имала поверења у ову компанију и поверила јој реализацију великих пројеката.

“За протекле четири године реконструисали смо око 200 километара пруга и све смо завршавали пре рока. Без подршке Владе то не би било могуће, а захвалио бих и потпредседници Владе на њеном личном учешћу у реализацији пројеката, што представља највиши вид партнерства”, рекао је Белозјоров.

Он је додао да ће меморандум који је данас потписан додатно проширити хоризонт сарадње две стране и понудити нове механизме за реализацију пројеката.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин рекао је да је један од праваца у којем треба проширивати сарадњу две земље област инфраструктуре, и то у делу високих технологија, која иде не само у корист држава већ и грађана који ће их користити, као и привреде, јер повећава конкурентност две земље.

 

Текст преузет са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“