Железнице Србије ад

Михајловићева: Донација од 8,3 милиона за београдски метро, сад више нема назад!

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и амбасадором Француске у Србији, Жан-Луј Фалконијем, Споразум о донацији 8,3 милиона евра за реализацију пројекта београдског метроа. Потписивању је присуствовао и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Михајловићева је том приликом истакла да је ово важан дан у реализацији важног инфраструктурног пројекта, чија је процена да ће коштати између 4,5 и 5,5 милијарди евра.

„Kрећемо у израду студије изводљивости, идејног решења и студије процене утицаја на животну средину. Више нема назад. На основу тога, добићемо јасне смернице како ће изгледати прва линија метроа и припрему за следећу фазу, а то је почетак изградње. Поређења ради, Србија тренутно реализује највећи инфраструктурни пројекат у овом делу Европе, а то је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, вредан око две милијарде евра. Београдски метро биће највећи и најтежи инфраструктурни пројекат, вредан два и по пута више од брзе пруге“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да Србија ниједног тренутка није стала у припреми овог инфраструктурног пројекта, те да се преговара и са Владом Француске и са кинеским партнерима о начину реализације пројекта.

Јадранка Јоксимовић истакла је да развојна сарадња са Француском несумњиво показује да ова држава препознаје Србију као озбиљног кандидата за улазак у Европску унију, те да је важно што за стратешког партнера у више инфраструктурних пројеката имамо Француску.

„Са Француском имамо стратешку сарадњу у многим реформским процесима. То не би било могуће да Србија није спровела и не спроводи и даље кључне реформе и данас смо земља са којом многи желе да сарађују и да инвестирају у Србију како би се приближили нивоу развоја земаља ЕУ“, рекла је она.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је београдски метро од капиталног значаја за Београд и Србију.

„Изградњом метроа поправићемо квалитет транспорта у нашем главном граду. Процене су да ће се 30 одсто Београђана возизи метроом. На овај начин допринећемо очувању животне средине и бољем квалитету живота Београђана“, изјавио је Радојичић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони истакао је да је београдски метро у центру економских односа Србије и Француске и да је потписивање данашњег споразума значајна и конкретна етапа за овај озбиљан и дугогодишњи пројекат.

„Француска је посвећена томе да подржи Србију у овом пројекту. Верујем да француска експертиза у реализацији сложених пројеката у транспортном сектору даје сигурност у успех овог важног инфраструктурног пројекта“, изјавио је Фалкони.

 

Информативни лист „Пруга“