Железнице Србије ад

Михајловићева: Девет милијарди евра за нове инфраструктурне пројекте

„Србија је данас политички стабилна држава, са стабилним буџетом који нам омогућава да реализујемо велике инфраструктурне пројекте у које ће у оквиру инвестиционог плана 2020-2025. бити уложено девет милијарди евра“, изјавила је данас, 29. маја, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструткуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, истакла да је Србија за четири године изградила 350 км ауто-путева и рехабилитовала више од хиљаду регионалних путева.

„Све што смо урадили у претходном периоду даје ми за право и легитимитет да кажем да ћемо изградити 500 км ауто-путева. Тренутно градимо 250 км ауто-путева, а уложићемо и милијарду евра за реконструкцију и рехабилитацију пет хиљада локалних и регионалних путева. Данас у Србији раде најбоље светске компаније, што је и доказ наше политичке стабилности“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да Србија улаже у железнички саобраћај, те да ће након обнављања 77 км барске пруге од Ресника до Ваљева, следеће године кренути и обнова од Ваљева до границе са Црном Гором, брзине 120 км/ч.

„Барска пруга је изграђена пре 44 године и исто толико није улагано у њу. Ова влада је обновила првих 77 км и настављамо даље. Ми данас имамо највеће железничко градилиште у југоисточној Европи, реализујемо пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште вредан четири милијарде евра. Следеће године кренућемо и у изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, којом ће возови такође саобраћати 200 км/ч, а потом и од Ниша до Прешева. Хоћемо да грађани имају осећај другачијег и бољег квалитета и начина живота“, рекла је она.

Информативни лист „Пруга“