Железнице Србије ад

Михајловић и Булц обишли радове на изградњи Жежељевог моста

„Надам се да ћемо крајем следеће године у присуству комесарке Булц отворити Жежељев мост за железнички, а потом и за друмски саобраћај“ рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, након што је са са комесарком Европске уније за транспорт Виолетом Булц, у уторак, 6. септембра, обишла радове на Жежељевом мосту у Новом Саду, који се гради уз финансијску подршку ЕУ

 
Обраћајући се новинарима после обиласка радова којем су присуствовали и председник Владе АП Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Михајловић је рекла да се нада да ће веома брзо, већ крајем следеће године, мост бити отворен за железнички саобраћај, а потом и за друмски.

Она је истакла да је у претходном периоду недостајало више сарадње између града Новог Сада, покрајине и Републике на реализацији тог пројекта, али да је сада ситуација много боља и да је комуникација свакодневна. Како је навела, у претходне две године Град Нови Сад је био тај који је иницирао покретање радова на мосту.

 
Михајловић је подсетила и да је пре извесног времена на састанку са покрајинским премијером Мировићем у Београду договорено да се формира радна група која ће радити на капиталним пројектима, међу којима су и изградња Жежељевог моста и Фрушкогорског коридора. „Надам се да ће колико је могуће брзо ићи реализација Фрушкогорског коридора, већ је у току припрема докумантације, разговара се о изворима финансирања и верујем да ће у колико је год могуће кратком року камиони и грађевинске машине ићи фрушкогорским коридором“, истакла је она.

Комесарка Булц је рекла да је задовољна сликом коју је видела на градилишту и поручила да Европска унија охрабрује инвестиције у инфраструктуру, јер се на тај начин повезују људи, роба и простор. „ЕУ је учествовала у изградњи Моста слободе и учествује у изградњи Жежељевог моста, јер их сматра виталним коридором важним и за Европску унију и за Балкан“, рекла је Булц.

 
Председник Владе Војводине Игор Мировић казао је да није задовољан начином на који је цео пројекат вођен од самог почетка изградње Жежељевог моста, али је нагласио да је Покрајина данас потпуно спремна да финансијски испрати темпо радова на изградњи моста и одговори обавезама које има. „Изградња се поприлично одужила и надам се да ћемо до краја следеће године имати нов Жежељев мост који је од изузетног значаја, као и уређене приступне саобраћајнице, што је нова фаза у целом пројекту која тек треба да започне“, рекао је Мировић.

Он је посебну захвалност исказао потпредседници Михајловић за коју је рекао да је још пре неколико месеци успела да отклони проблеме који су раније утицали на кашњење целог пројекта. „Данас већ видимо боље и организованије градилиште и верујемо да пробијања рокова више неће бити и да ћемо крајем следеће године поред готовог Жежељевог моста имати и расклопљен постојећи монтажно-демонтажни мост који је послужио сврси, али за којим више нећемо имати потребе“, рекао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истакао је да је Град Нови Сад до сада учинио све да изградња моста иде планираним током и да ће то чинити и убудуће, како би мост био изграђен у што краћем року. „Као Новосађанин могу да кажем да смо сви веома нестрпљиви да видимо крај овом пројекту. Мислим да смо показали висок ниво толеранције и с правом очекујемо да мост буде завршен у што краћем року“, рекао је Вучевић.

Информативни лист „Пруга“