Железнице Србије ад

Међународни воз „Connecting Europe Express“ 12.септембра стигао у Србију и Београд

 

 

Mеђународни воз „Connecting Europe Express”, који је покренула Европска Унија у оквиру обележавања Европске године железнице 2021. године, стигао је 12. септембра у Србију и железничку станицу Београд Центар.

Воз, који ће за нешто дуже од месец дана проћи кроз 26 држава на старом континенту, стигао из Хрватске преко Шида, а овим возом у Србију су допутовали представници Европске комисије, као и представници медија.

У железничкој станици Београд Центар европске званичнике дочекали су: директор Транспортне заједнице Матеј Закоњсек, са сарадницима, представници „Инфраструктуре железнице Србије“, на челу са извршним директором Милутином Милошевићем, као и представници железничке компаније „Србија Воз“.

Традиционално, гостима се пожелела добродошлица, уз погачу и со, трубаче и фолклорне игре железничког културно-уметничког друштва „Бранко Цветковић“.

У саставу овог воза је и вагон, у коме је приређена изложба о најзначајнијим пројектима и компаративним предностима железнице у Европе, коју су заједнички обишли представници Европске комисије и „Инфраструктуре железнице Србије“.

 

 

 

 

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, са гостима из Европске комисије у железничкој станици Београд Центар обићи ће, 13. септембра,  међународни воз  „Connecting Europe Express”.  Истог дана воз наставља путовање из Београда,  преко Прешева и Табановаца, ка Северној Македонији и Грчкој.

Са доласком овог воза, који саобраћа Европом и Западним Балканом као његовим саставним делом,  поклапа се и одржавање Железничког самита 13. септембра у Београду, под називом „Western Balkans Rail Summit 2021’’. Организатори  самита су Транспортна заједница, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој, а домаћин је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Путовање дуго око 20 хиљада километара

„Connecting Europe Express” кренуо је из Лисабона 2. септембра, а крајња станица 7. октобра је Париз. Овај пројекат реализује Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР). На путовању дугом око 20 хиљада километара, воз ће обићи преко сто европских градова. Током путовања, „Connecting Europe Express” пролази кроз Шпанију, јужну Француску, Италију, а затим наставља пут кроз Аустрију, Словачку,  Мађарску и Хрватску. Из Хрватске је стигао у Србију, а затим наставља путовање кроз Северну Македонију и Грчку. Даље ће преко Карпата наставити ка североистоку Европе, балтичким земљама и Скандинавији, а затим поново ка југу преко Немачке, Чешке,  Словеније и земаља Бенелукса, да би путовање завршио у Паризу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Током путовања европским пругама дугог 36 дана, одржаваће  се бројне манифестације дуж трасе овог воза. Овим путем указаће се на све предности железничког транспорта, са циљем његове промоције као јединог одрживог вида транспорта. На овај начин  представиће се железничке услуге већем броју грађана и најширој јавности,  али и потенцијал железнице за повезивање европских земаља. Такође, биће приказане и компаративне предности овог саобраћајног система, посебно када је реч о екологији и заштити животне средине, као и значај изградње и развоја железничке инфраструктуре.

 

 

Информативни лист „Пруга“