Железнице Србије ад

Манифестацијом „Пруга младости“ обележава се 45 година омладинске радне акције Београд – Бар и четири деценије Барске пруге

Удружење учесника Омладинских радних акција и волонтера Србије, Удружење учесника ОРА Београда и Феријални савез Србије, у сарадњи са све четири железничке компаније у Србији, у септембру обележавају два значајна јубилеја – 45 година Омладинске радне акције Београд – Бар и четири деценије барске пруге. Манифестацију којом се обележавају ова два велика градитељска јубилеја организујемо под називом „Пруга младости“ – саопштио је на данас одржаној седници Зоран Анђелковић, председник Организационог одбора манифестације „Пруга младости“ и председник Скупштине „Железница Србије“ ад

 
Анђелковић је најавио да ће 15. септембра у салону Главне железничке станице Београд, са почетком у 14.00 сати, бити отворена изложба поводом 40 година барске пруге и 45 година ОРА Београд – Бар. Изложба ће у станици Београд бити постављена до 22. септембра, а након тога ће бити премештена у Пријепоље.

Поред тога, за ученике већег броја београдских средњих стручних школа 20. и 21.септембра планирана су стручна предавања у „Железничком музеју“ о барској прузи, а затим и обилазак изложбе у Главној железничкој станици Београд.

Од 23. до 25. септембра планирано је путовање возом између Београда и Бара некадашњих акцијаша и учесника манифестације „Пруга младости“, уз организоване културно-забавне програме у Пријепољу и Бару.

Једна од највећих саобраћајница у Србији, пруга Београд – Бар ове године обележава свој 40. рођендан. Наиме, 29. маја 1976 године „Плави воз“ је прошао овом пругом, чиме је она званично пуштена у рад. У изградњи ове пруге велики допринос дали су учесници ОРА „Београд-Бар“, као једне од најзначајнијих омладинских радних акција тога времена. За пет година, на изградњи пруге било је ангажовано преко 12 хиљада учесника, сврстаних у 234 омладинске радне бригаде, које су биле сачињене од пионира, студената, радника и младих људи из земље и иностранства. ОРА „Београд-Бар“ званично је почела са радом 11. јула 1971. године у Пријепољу и трајала је све до 1975. године.ž

Обележавање овако великих и значајних јубилеја добија посебно на значају, ако се има у виду да је недавно по први пут, након пуне четири деценије, почела реконструкција барске пруге захваљујући средствима из руског кредита.
У организацији читаве манифестације значајну помоћ и подршку пружиле су све железничке компаније „Железнице Србије“ ад, „Србија Воз“, „Инфраструктура железнице Србије“ и „Србија Карго“, као и „Жељезнички превоз Црне Горе“ и „Жељезничка инфраструктура Црне Горе“.

Овај пројекат подржале су и локалне самоуправе и привредни колективи дуж барске пруге у Србији и Црној Гори, као што су општина Пријепоље, музеј у Пријепољу, општина Бар, ЈП Културни центар Бар, Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Републике Србије, Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда и Удружење грађана за неговање традиције добровољног омладинског рада „Павле Корчагин“.

Информативни лист „Пруга“