Железнице Србије ад

Лекари и медицинско особље Завода, њих 198, било ангажовано на збрињавању пацијената од COVIDA 19

 

 

Медицинско особље Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије”, заједно са припадницимa Министарства одбране и Војске Србије, од 29. марта до 4. јуна, било је ангажовано у првој привременој болници на Београдском сајму на збрињавању лакше оболелих пацијената од вируса корона.

Пуних седамдесет дана, 198 лекара и медицинског особља из Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” бринуло је о здрављу око 1.300 пацијената највеће привремене болнице овога типа на Балкану.

 

 

 

 

 

 

 

 

Примаријус др Душан Митровић, специјалиста социјалне медицине из Завода, од првог дана координирао је рад свих који су били ангажовани у привременој болници на Сајму.

“Рад у оваквим околностима, под пуном заштитном медицинском опремом, уз велики опрез и присебност веома је захтеван, у исто време и стресан, нарочито када се код неког од пацијената јави погоршање, па је потребно правовремено и адекватно реаговати”, каже доктор Митровић и додаје:

Након седамдесет дана проведених у привременој болници на Сајму могу с поносом да кажем да смо професионално, пожртвовано и часно обављали свој посао који је осим ризика по нас, лекаре, али и наше породице, био тежак, али и охрабрујући са сваким пацијентом који се излечен враћао својој породици.

Пуковник Вељко Милић, кардиолог, медицински координатор привремене болнице на Сајму, истакао је да је  сарадња између цивилног и војног здравства током 70 дана рада Привремене војне болнице Београдски сајам, у којој је радило 612 медицинара из 17 здравствених установа, била више него успешна.

“Овде, под куполама Сајма, сви смо били као једна велика породица. Радили смо предано, али и са великим обостраним поверењем. Сматрам да смо положили један велики животни испит, закључује пуковник др Вељко Милић.

У привременој болници на Сајму рад здравствених радника спроводио се у сменама од по 8 сати. Свака смена је имала два дежурства од по 4 сата, колико су боравили у хали под заштитном опремом. За то време други део смене је био у зеленој (сигурној) зони, увек спреман да у случају потребе обуку опрему и уђу да помогну колегама у црвеној (контаминираној) зони.

Свака од смена имала је медицинског координатора, искусног лекара специјалисту, који је преко радио-везе био све време у контакту са колегама у црвеној зони.

Комплетан објекат обезбеђивала је војна полиција. Јединица за атомско-биолошко-хемијску одбрану (АБХО) је свакодневно обављала дезинфекцију око објекта, а Завод за биоциде “Београд”  био је задужен за одржавање и дезинфекцију унутрашњег простора.

Привремена болница на Београдском сајму за пријем нових пацијената затворена је  4. јуна.

 

 

Информативни лист „Пруга“