Железнице Србије ад

Култура на шинама у Одељењу узаних пруга у Пожеги

 

 

Одељење узаних пруга у Пожеги, које је део Железничког музеја у Београда, било је  последњег дана септембра домаћин програма „Култура на шинама“, одржаног у оквиру културне манифестације „Дани европске баштине 2021“. Тим поводом, овај музејско одељење посетили су ђаци основних школа и гимназијалци из Чачка, Краљева и Пожеге, а с циљем ближег упознавања са историјским значајем железнице на овим просторима, богатом традицијом и индустријским наслеђем „уског колосека“ представљеним на овој локацији. Обиласку су присуствовали и библиотекари јавних библиотека из ова три града, који су и организовали ову посету, као део својеврсног културног колажа везаног за железницу.

-Пожега је, узаном пругом, све до половине 1969. године повезивала Београд са Дубровником и Сарајевом, а сећање на „уски колосек“ и просперитет који је железница донела јесу  и даље живи код људи на овим просторима, истакао је Страхиња Вуковић, директор Железничког музеја приликом дочека гостију.

Према Вуковићевим речима, управо је богатство индустријског наслеђа железнице, и жеља за његовим очувањем, и иницирало оснивање музејског одељења узаних пруга у априлу 1990. године.

Програм „Култура на шинама“ се ове године одржава на неколико локација у јавном простору, који су углавном железничке станице, као и у возу на релацији Пожега–Чачак–Краљево. Идеја је да се воз симболички искористи као средство које повезује људе и пределе у заједничко културно наслеђе, што је ове године изведено са кружном железничком туром између ова три града. Током путовања, деца, млади, библиотекари, писци и песници били су учесници низа културних активности  које су се дешавале у самом возу и на железничким станицама.  Вишесатни програм ове године је, осим обиласка Одељења узаних пруга и отварања Фестивала сликовница „Чигра“  у Пожеги, обухватио и обилазак старе парне локомотиве на железничкој станици у Чачку,  час о историји Краљева и железнице у овом граду, као и читање поезије, креативне радионице и изложбу дечијих радова у возу.

-Данашњом акцијом смо показали да шине повезују људе и библиотеке, и нагласила бих да је железница одиграла изузетно важну улогу јер се цео данашњи програм одржава „на шинама“. На овај начин смо хтели да покажемо да библиотеке могу да пружају знање и информације, не само у својим зградама него и на колосецима и перонима, истакла је Даниела Скоковић из Народне библиотеке Пожега.

Програм „Култура на шинама“ реализован је захваљујући  сарадњи библиотекарских установа из три града – Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву и Народној библиотеци у Пожеги, и српских железничких компанија.

Информативни лист „Пруга“