Железнице Србије ад

Крагујевац постаје европски железнички центар за производњу шинских возила

 

 

-„Сименс“ је одлучан да Крагујевац постане железнички центар за производњу шинских возила у Европи. Слушајући наше људе који су представили цео пројекат, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе, рекао је 22. јула, председник Србије Александар Вучић приликом обиласка  фабрике  „Сименс“ у Крагујевцу, где се производе шинска возила.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Веома сам поносан што смо данас у МИНД парку, у посети компанији „Сименс мобилити“, што смо показали ове дивне трамваје урађене у Србији. Трамваји и возови које ћемо да радимо у нашој земљи на понос су радника, али и сваког грађанина ове земље, истакао је председник Вучић и изразио наду да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо возове и трамваје произведене у Крагујевцу.

Председник је, поред осталих улагања у Крагујевац, нагласио да ће у овом граду бити реализована и два железничка пројекта. Он је посебно истакао изградњу развојно-истраживачког центра немачке компаније , као и изградњу најсавременије „Сименсове“  тест пруге у индустријском комплексу у Крагујевцу, дужине 1,4 километра, у коју ће бити уложено 20 милиона евра.

Други важан пројекат је изградња железничке пруге, која ће повезати фабрику „Сименс“  и МИНД парк са Коридором 10.  Реч је о прузи  Собовица – Лужнице – крак Баточина. Нова пруга биће дуга 15,7 километара, уз индустријски колосек дужине 890 метара, а укупна вредност читавог пројекта је око 39 милиона евра. У току је израда техничке документације, а предвиђено је да радови трају око годину дана.

Информативни лист „Пруга“