Железнице Србије ад

Конференција „Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона – ТИЛ 2016“ у Београду: За бољу регионалну сарадњу

-Развој транспортних мрежа кључни је за привредни развој једне земље, а ова конференција представља размену актуелних планова, намера и жеља како би овај регион постао атрактивнији, а све у циљу бољег повезивања земаља и размену робе, рекао је државни секретар у Министарству грађевинарства , саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Миодраг Поледица, отварајући трећу Бизнис конференцију „Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона –ТИЛ 2016“ која је одржана 14. априла у Београду. Поледица је истакао да је осим унапређења инфраструктуре, важан и шири аспект развоја транспорта у оквиру робне размене између Европе и Кине, чија вредност дневно износи и до једне милијарде евра.
 

 
– Зато су нам потребне добре железничке и друмске везе, пловни и ваздушни путеви, као и смањење логистичких трошкова, навео је Поледица и додао да су за транспортне пројекте потребне велике инвестиције које се морају испланирати на регионалном нивоу. Вредност пројеката за изградњу транспортне инфраструктуре у нашој земљи у овом тренутку износи преко 4 милијарде евра.

Владимир Божовић, саветник премијера Србије Александра Вучића, за регионалну сарадњу, је у име премијера поздравио присутне истичући да Република Србија и њена Влада чине све да буду фактор стабилности у региону. – Тежимо да развијамо регионалну сарадњу, а крајњи циљ је подизање стандарда свих наших грађана, поручио је Божовић.
Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора „Србија Карга“ је подсетио да ово новоформирано друштво функционише од 10. августа прошле године са новом политиком и филозофијом пословања.

-„Србија Карго“ је наследио од „Железница Србије“ ад имовину у вредности од 24 милијарде динара и 4000 запослених. У овом друштву тежимо имплементацији нових технологија са мањим бројем запослених, а циљ је стварање профита, тржишно учешће и превоз већих количина робе, нагласио је Јевтић и додао да су од Владе добили кредит од 64 милиона евра за набавку нових и реконструкцију постојећих локомотива. Према речима Јевтића, „Србија Карго“ послује у новим условима отвореног тржишта без субвенција државе. Донета је „Изјава о мрежи“ која омогућава приступ и другим оператерима на нашој мрежи и 10 оператера је већ добило лиценцу. Он је истакао да су на граничним прелазима Димитровград и Суботица скратили време обраде документације од 10 сати на 45 минута, а да ће се скратити граничне процедуре и на Прешеву, Шиду и Пријепољу.
 

 
У оквиру Панела 2 „Ефикасност и брзина промета робе и услуга у друмском, железничком и авио саобраћају“, начелник у Сектору за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Мирјана Трифуновић је истакла да је развој интермодалног транспорта приоритет на коме ради Влада, јер је учесницима у овом виду транспорта неопходна подршка државе. Према њеним речима, циљ је развијање инфраструктурних и логистичких центара, па је тако у овом тренутку најактуелнија изградња интермодалног центра у Батајници и пресељење ЖИТ-а, као и активности локалних самоуправа на изградњи логистичких центара и терминала у Пироту, Апатину, Бачкој Паланци, Шапцу и тримодалног логистичког центра на Дунаву.

Дејан Ласица, генерални директор СЕЕТО навео је да су резултати ове међувладине организације успостављање регионалне цоре транспортне мреже , дефинисање цоре нетwорк коридора, листе приоритетних пројеката и листе софт мера које су услов за финансирање.

Лични изасланик министра Олега Бутковића и посебни изасланик Министарства поморства, промета и инфраструктуре Републике Хрватске Златко Рогожар рекао је да је једна од кључних стратегија у Хрватској развој интермодалног транспорта и да томе доприноси изузетно повољан географски положај између Дунава и Јадрана што је велики потенцијал ове земље. – Важно је да земље суседи учествују у развоју интермодалног транспорта јер се сви путеви и пруге не завршавају унутар хрватских граница, казао је Рогожар.

 

 
Секретар у Министарству инфраструктуре Републике Словеније Франц Жепич у оквиру Панела 1 „Развој регионалних транспортних мрежа, транспортна инфраструктура и инвестициони потенцијали Југоисточне Европе и Дунавског региона“ указао је на потребу развоја заједничке стратегије за прогрес, као и отклањање разлика између логистика земаља Дунавског региона.

Конферанцији су присуствовали представници „Железнице Србије“ ад, генерални директор Мирослав Стојчић и извршни директор Ненад Кецман, в.д. генералног директора „Србија Карго“ Мирољуб Јевтић, извршни директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Милан Шеган, директор „Београдчвора“ Милутин Милошевић и директор ЖИТ-а Момчило Тунић.

Порука овог скупа је да регионална сарадња много значи, па стога постоји потреба за бољим повезивањем у региону.
Конференцији „ТИЛ 2016“ присуствовали су представници преко 100 компанија из 25 земаља које се баве транспортом и логистиком.

Информативни лист „Пруга“