Железнице Србије ад

Комеморација настрадалим путницима гранатираног воза на мосту у Грделичкој клисури

Спомен-обележје крај моста преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури и ове године, 12. априла, било је место подсећања на догађај из 1999. године, туге и опомене савременом свету да се тако нешто никад и нигде не понови. Подсећање на дан и тренутак, када је на мосту међународни воз 393 био мета.

-Пре 17 година два пројектила НАТО авијације погдииле су воз на овом мосту. Тачан број жртава се не зна, али се зна да су били железничрари и обични грађани, подестио је Југослав Јовић, вршилац дужности генералног директора „Србија воза“ овог 12. априла, крај спомен обележја подигнутог у знак сећања на настрадале путнике.

-Пролеће је свуда у свету синоним за живот и васкрс живота, у Србији деценијама оно то није, рекако је вршилац дужности генералног директора друштва „Инфрастутура железнице Србије“ Душан Гарибовић,подсетивши на 6. април, 24. март, васкршње бомбардовање Београда 1944, Васкршњи понедељак пре 17 година у Грделици. Он је позвао да сваки педаљ новог километра пруге, пута, моста посветимо жртвама да би их чували од незаборава
У име локалне самоуправе изгинулима је пригодиим обраћањем пошту одао градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

 

 
У присуству великог броја железничара, мештана Грделице, Лесковца и многих места у Србији одакле су били путници у овом возу, породица погинулих, венце на ово место туге и подсећања положили су у име „Железнице Србије“ председник Скупштине Зоран Анђелковић и извршни директор Рајко Ковић, вршилац дужности генералног директора друштва „Србија воз“ Југослав Јовић, вршилац дужности генералног директора друштва „Инфраструктура железнице Србије“ Душан Гарибовић, вршилац дужности генералног директора друштва „Србија карго“ др Мирољуб Јевтић, машиновође и кондуктер бомбардованог воза. Пошту погинулима одали су такође, представници свих синдиката и организација железничара, бројних политичких странака, борачких организација и удружења, као и представници Војске Србије.

Скуп је завршен традиционланим подесећањем – проласком воза 393 преко моста уз непрекидан звук сирене са локомотиве тачно у време када је та сирена пре 11 година прекинута.

Информативни лист „Пруга“