Железнице Србије ад

Књижевно вече „Сећање на Филипа Вишњића“ у Железничком музеју

Вече посвећено слепом народном гуслару Филипу Вишњићу одржано је 28. фебруара у Железничком музеју у организацији Удружења уметника „Железница Србије“, а под покровитељством „Железница Србије“ ад, Удружења књижевника Србије и Културно-просветне заједнице Србије.

Ненад Кецман, извршни директор „Железнице Србије“ ад, подсетио је присутне на речи Проте Матије Ненадовића, који је у својим мемоарима записао:“ У ком се народу појаве јунаци и људи заслужни за отачство, тај ће народ родити и оне људе који ће њихова дела описати. Један од тих људи је и Филип Вишњић, који је још почетком деветнаестог века показао да са обе стране Дрине живи исти народ са историјским, верским и културним геном и везама.“

Посетиоци су имали прилике да се упознају са ликом и делом великог српског гуслара и приповедача, чије је песме од заборава сачувао наш познати просветитељ и творац српске азбуке Вук Караџић.

О Филипу Вишњићу и књизи „Гуслар по сећању“ говорили су аутор Миљурко Вукадиновић, књижевници Милад Обреновић из Републике Српске, Јасмина Малешевић, Витомир Теофиловић и Видак Маловразић. Књижевници из Београда и гост из Републике Српске, казивали су своје стихове инспирисане његовим животом и радом.

 

На песме легендарног Филипа Вишњића подсетио је гуслар Радисав Чејовић.

Информативни лист „Пруга“