Железнице Србије ад

Кинески и српски пројектанти радиће заједно на пројекту Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са кинеском делегацијом коју је предводио заменик председника Националне комисије за развој и реформе, Ванг Сјаотао, о наредним корацима у реализацији пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд-Будимпешта.
 

 
Михајловићева је рекла да је интерес српске стране да се што пре заврши израда пројеката и потпише комерцијални уговор са кинеском страном, али да је важно да сви договорени елементи буду у потпуности усаглашени са српским прописима, као и са стандардима Европске уније у области железничког саобраћаја.

Михајловићева и Сјаотао, у закључку заједничке српско-кинеске радне групе, сагласили су се да кинески пројектанти раде заједно са српским пројектантским кућама на финализацији Идејног пројекта за деоницу Београд-Стара Пазова.
Сјаотао је похвалио напредак у реализацији пројекта остварен у претходном периоду, а посебно рад заједничке кинеско-српске радне групе. Он је рекао да верује да ће српски и кинески пројектанти радити јединствено и ефикасно, што ће омогућити да у кратком року буде припремљен комерцијални уговор за деоницу пруге на територији Србије.

У кинеској делегацији, поред представника Националне комисије за развој и реформе НР Кине, били су и представници Кинеских железница (Цхина Раилwаy Интернатионал), Ексим банке Кине, као и пројектанти из кинеских компанија који ће радити заједно са домаћим пројектантским фирмама.

Информативни лист „Пруга“