Железнице Србије ад

Шест деценија Високе железничке школе

 

Висока железничка школа струковних студија из Београда обeлежила је данас, 22. децембра, велики јубилеј – шест деценија постојања свечаном академијом која је одржана у свечаној сали Пословне зграде српских железница, у присуству представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, „Железница Србије“ „Инфраструктуре железнице Србије“, „Србија Bоза“, Србија Kарга“, многобројних бивших и садашњих професора и ђака, представника бројних научних и привредних институција, као и гостију из иностранства.

 

 

 

 

Захваљујући се окупљенима у име потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић, помоћница министарке Мирјана Трифуновић је истакла је да је управо ова школа била нераздвојни део система железница Србије у претходном периоду.

„Посебно је значајно обележавање овог јубилеја јер се подудара са спровођењем интензивних реформи и реализације великих пројеката на железници“, рекла је Мирјана Трифуновић и посебно указала да Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре улаже велика средства у инфраструктуру железница и у возна средства.

 

 

 

 

„Висока железничка школа је у својој вишедеценијској историји школовала велики број стручњака који су оставили препознатљив траг на развојном путу железнице“ , рекла је Мирјана Трифуновић и додала да се од Високе железничке школе очекује да буде база из које ће се регрутовати кадрови који ће учествовати у креирању савремене српске железнице као дела развијеног европског система железница, а Министарство ће подржати младе у професионалном развоју“.

Генерални директор „Железница Србије“ Мирослав Стојчић истакао је да је ово изузетан јубилеј високошколске установе која је јединствена на овим просторима.

Он је нагласио велики значај овог јубилеја, јер развој образовања треба да прати развој технологије. Стојчић је подсетио да је недавно обележен још један значајан јубилеј, 130. година Завода за здравствену заштиту радника „Железница Србије“ и нагласио да свако одговорно и модерно друштво брине на првом месту о здрављу и образовању.

 

 

 

 

Директор Високе железничке школе др Зоран Бундало је подсетио да је школа основана у јулу 1957. године, а настава је започела наредне године у баракама у Земуну, да би се 1963. године школа преселила у Улицу Здравка Челара у Београду, где се и данас налази. Од двогодишње школе која је имала само један – саобраћајни смер, школа је израсла у модерну високошколску акредитовану установу са 7 студијских програма основних и специјалистичких студија. До сада је преко 5.900 студената стекло диплому ове школе, а ове године је уписано и 240 нових студената. Бундало је нагласио да је приоритет увођење мастер студија у наредној школској години 2018/2019.

Директор школе је на свечаној академији уручио највише признање Златну плакету за допринос у раду и развоју образовања кадрова за потребе железница потпредседници Владе и министарки грађевине, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорани Михајловић, коју је у њено име примила помоћница министарке Мирјана Трифуновић. Виша железничка школа доделила је и повеље српским железничким компанијама, Саобраћајном институту ЦИП, ЖИТ-у, Предузећу за ремонт шинских возила МИП-РШВ и другим фирмама са којима школа сарађује. Осим тога, доделио је плакете и захвалнице заслужним институцијама и појединцима, међу којима су некадашњи професори и студенти ове образовне установе, као и садашњим најуспешнијим студентима.

 

 

 

 

Присутнима се обратио и ђак прве генерације студената ове школе, деведесетогодишњи Ратко Таталовић. Евоцирајући успомене на почетак свог школовања, он је подсетио да су у првој генерацији 32 кандидата уписала ову школу, од чега је већина примљених имала већ више од деценије радног стажа на железници. Према његовим речима, школу су тада похађали студенти из свих република бивше Југославије, а по завршетку школовања многи су постали успешни руководиоци који су оставили трага на железници. Таталовић је рекао да су после шездесет година остала још само четворица живих студената прве генерације.

Гости из Словеније и Бугарске, директорка СЖ Товарног промета Мелита Розман Дацман и Добринка Атмаџова са Вишег транспортног училишта „ Тодор Каблешков“, поздравиле су присутне и уручиле домаћинима пригодне поклоне и признања.

 

 

 

 

 

 

За шест деценија постојања школовањем младих са простора некадашње Југославије, ова школа је допринела не само економском и технолошком развоју железничког, већ и развоју укупног саобраћаја Србије и земаља у окружењу и остала је главни носилац железничког школства у области високошколског образовања.

Пригодним програмом, свечаност су увеличали хор КУД-а „Бранко Цветковић“ и музички квартет “Романтика”.

Свечану академију поводом обележавања јубилеја Високе железничке школе, у Управној згради српских железница, организовао је Медија центар „Железница Србије“ ад.

Информативни лист „Пруга“