Железнице Србије ад

Изложба дечјих радова „Железница очима деце“ у Железничком музеју

 

Свечано отварање изложбе дечијих радова и додела награда победницима на традиционалном ликовном конкурсу „Железница очима деце“ одржано је 15. децембра 2022. године у Галерији Железничког музеја.

Реч је о ликовном конкурсу који се оджава већ тридесет девет година, јединственом у региону, који су „Железнице Србије“ ад и Железнички музеј успели да очувају готово четири деценије с циљем да се прикажу  најфинија дечја осећања и доживљаји у вези с возом, пругом, путовањима и људима на железници. Конкурс је постао нешто по чему је Железнички музеј препознатљив већ неколико деценија. Традиционално велики одзив основних школа и предшколских установа сведочи не само о значају конкурса већ и о месту које железница заузима у друштву. Пруге, возови и путовања су одувек будили машту најмалђих, па не треба да нас чуде најфантастичније представе шарених возова које виђамо из године у годину.

Дечији радови рађени у различитим техникама, попут звездане прашине испуњавају зидове Галерије Железничког музеја, приказујући воз као средство путовања између стварног света и света маште. Иза сваког рада стоји дете и његова жеља да се отисне у далека пространства до којих води чаробна пруга. Возови који израњају из океана и узлећу пут звезда красе зидове на којима, обично, виђамо радове „озбиљних“ уметника. Већ готово четири деценије, сваког децембра, у Галерији Железничког музеја чуда постају могућа, баријере нестају, а воз из маште постаје једино превозно средство које нас непогрешиво води у свет шарених снова.

 

 

 

 

 

 

 

Ове године, на конкурсу су учествовала деца из 294 основне школе и ликовне радионице и 118 предшколских установа из свих крајева Србије. Жири у саставу: Страхиња Вуковић, виши кустос, директор Музеја, Ивана Радојевић Бошковић, кустос, Александра Кецман, архивиста, Вукица Вукас Динуловић, архивиста и Александар Пфићер, фотограф је имао тежак задатак да, између 3.550 пристиглих радова изабере и награди 15 најбољих и одабере више од две стотине најлепших радова који су изложени у Галерији.

Награде су додељене у две категорије. У Категорији радова деце основношколског узраста, додељено је девет равноправних награда, док је у Категорији ликовних радова деце предшколског узраста додељено шест, такође равноправних награда.

Изложбу су отворили директор Медија центра, Биљана Гордић и директор Железничког музеја у саставу привредног друштва „Железнице Србије“ад, Страхиња Вуковић. Биљана Гордић је у име предузећа „Железнице Србије“ ад и Железничког музеја поздравила све окупљене и захвалила се на доласку. Истакла је да се већ тиридесет девет година, традиционално, у Железничком музеју година завршава, а уједно и следећа почиње у знаку дечијих радова и најавила следећи, јубиларни, четрдесети дечији ликовни конкурс.

 

 

 

 

 

 

 

Страхиња Вуковић је испред жирија поздравио све окупљене и истакао да је жири и ове године имао тежак задатак да између бројних квалитетних радова издвоји оне најуспешније. Рекао је да сваке године награђени радови сведоче о аутентичности визуелне културе из перспективе детета и развијају сензибилитет публике за овај облик ликовног изражавања, а да тема железнице младим ауторима даје велики простор за испољавање сопствених ликовних способности кроз различите технике.

„Ове године, осим бројношћу и интересовањем, све радове можемо похвалити изузетним нивоом ликовне вредности у односу на узраст и чињеницу да већина аутора не похађа уметничке школе,“ нагласио је Вуковић.

После свечане доделе награда малим ауторима, Биљана Гордић се још једном захвалила свим учесницима на ликовном конкурсу, наставницима и родитељима и позвала да узму учешће и наредне године, на четрдесетом ликовном конкурсу „Железница очима деце“.

 

 

 

 

 

 

 

Награђени мали уметници

 У Категорији радова деце школског узраста награђени су: Алекс Антал, ученик првог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“, Суботица, Ђорђе Војиновић, ученик трећег разреда ОШ „Владислав Рибникар“ из Београда, Сара Николић, ученица ОШ „23. октобар“ из Голубинаца, Сара Меховић, ученица осмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Новог Пазара, Стефан Ђорђевић, ученик петог разреда ОШ „Алекса шантић“ из Калуђерице, Валентина Мароти, ученица петог разреда ОШ „Фејеш Клара“ из Кикинде, Вељко Булатовић, ученик петог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Србобрана, Зоран Димитров, ученик првог разреда ОШ „Малдост“ из Томашевца и Анђела Младеновић, ученица седмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Неготина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Категорији ликовцних радова деце предшколског узраста шест равноправних награда је додељено: шестогодишњем Андреју Лусти из вртића „Лилипут“, Нови Сад, петогодишњој Ањи Димитров из ПУ „Десанка Максимовић“, Српски Итебеј, шестогодишњој Луни Стошић“, ПУ „Наша радост“ из Бујановца и петогодишњем Марку Бадрљици из вртића „Невен“ из Мокрина.

 

Изложене радове можете погледати у ФОТО ГАЛЕРИЈИ.

Информативни лист „Пруга“