Железнице Србије ад

Изложба 40 година барске пруге и 45 година ОРА Београд – Бар у Ваљеву

 

 

Поводом пуштања у саобраћај реконструисане деонице барске пруге Ресник – Ваљево, 15 новембра 2017. житељи града на Колубари имали су прилику да погледају и изложбу припремњену поводом обележавања 40 година барске пруге и 45 година ОРА Београд – Бар . У Холу Центра за културу Ваљево, приказана је петогодишња изградња железничког коридора кроз Западну Србију и Црну Гору, документована обиљем вредних фотографија из тог времена.

-Погледом на ове фотографије може да се схвати колики је то грандиозан подухват био и са којим су ентузијазмом радили бригадири на изградњи своје отаџбине. На нама је да чувамо сећања на све људе који су ову пругу градили, али и обавеза да је одржавамо и даље модернизујемо, истакао је Мирослав Стојчић, генерални директор “Железнице Србије” ад, приликом отварања изложбе.

Трасирајући ову чудесну саобраћајницу, која је са грађевинског аспекта била захтевна чак и у европским оквирима, дванаест хиљада омладинаца прошло је комплетан ударнички дрил, о чему је на отварању изложбе сведочио Велизар Поповић, заменик команданта Главног штаба ОРА Београд – Бар.

Ова изложба, први пут представњена ваљевској јавности, на сликовит начин приказала је живот младих који су учествовали у изградњи барске пруге. Београдска публика имала је прилику да изложбу види у станици Београд септембра 2016. године у оквиру манифестације “Пруга младости”, а након тога била је представљена публици и у Пријепољу.

Информативни лист „Пруга“