Железнице Србије ад

Италијанско-српска иницијатива: Редован превоз полуприколица и контејнера железницом

Генерални директор “Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, током Самита земаља Западног Балкана у Трсту 12. јула сусрео се са директором Логистичког центра Порденоне  Ђузепеом Бортолусијем.

Састанак је одржан у седишту Агенције за предузетништво АИОМ из Трста, која је помогла организацију овог догађаја.
Том приликом генерални директор Мирослав Стојчић, који је у Трсту боравио као члан српске делегације на Самиту земаља Западног Балкана, састао се и са представницима  региона Фриули-Венезиа-Гиулиа и Венето, затим Италијанске железничке мреже, као и са консултантима  за саобраћај и експертима АИОМ.

Стојчићу су представници италијанске делегације представили сврху и циљеве Конзорцијума Коридор Италија – Србија, чији је председник и оснивач у име  Логистичког центра Порденоне Ђузепе Бортолуси.

Посебна пажња посвећена  је комерцијалним и еколошким аспектима, са циљем обезбеђења редовне железничке линије за превоз полуприколица и контејнера између Порденонеа (као чвориште за северо-исток Италије) и Србије, чиме се значајан део постојеćег камионског саобраćаја преусмерава на железницу.

 

Такође је разговарано и о могућностима финансирања кроз проналажење релевантних европских пројеката, како би се обезбедила подршка за покретање ове иницијативе.

Постигнут је договор да се следећи састанак организује у септембру у Љубљани,  уз присуство словеначких и хрватских представника, који су заинтересовани за реализацију једне овакве иницијативе.

Информативни лист „Пруга“