Железнице Србије ад

„Инфраструктура железнице Србије“ самостално поправља пругу Макиш – Батајница

 

“Инфраструктура железнице Србије“ сопственим капацитетима, у претходна два месеца, поправила је двадесет километара пруге на деоници Београд ранжирна (Макиш) – Остружница – Сурчин – Батајница. До ступања на снагу новог железничког реда вожње 10.децембра, биће завршен ремонт свих 26 километара пруге између Макиша и Батајнице – саопштено је у овој железничкој компанији.

Ремонтом ове пруге омогућиће се несметано одвијање радова на модернизацији деонице Београд Центар – Стара Пазова, чији се почетак ускоро очекује, као првој фази изградње пруге између Београда и Будимпеште. Наиме, током радова на модернизацији пруге Београд Центар – Стара Пазова, целокупан теретни железнички саобраћај биће преусмерен на деоницу између Макиша и Батајнице, као алтернативни правац.

Радници „Инфраструктуре железнице Србије“ до сада су санирали горњи строј и заменили преко две хиљаде прагова између Макиша и Батајнице. Најобимнији радови урађени су на деоници Остружница – Сурчин, као и у самој железничкој станици Сурчин.

У наредних петнаестак дана преостало је да се замени још око хиљаду прагова и обави машинско регулисање колосека.
Завршетком санације деонице Макиш – Батајница, биће побољшане техничке карактеристике ове пруге и њена пропусна моћ, а брзина теретних железничких композиција биће повећана са 30 на 50 километара на сат. Тиме ће ова обилазна пруга бити у потпуности оспособљена да прими целокупан железнички робни транспорт који ће ускоро бити преусмерен на њу.

Ремонт пруге Макиш – Батајница ради се од колосечног материјала придобијеног модернизацијом деоница на Коридору 10 и барској прузи.

Информативни лист „Пруга“