Железнице Србије ад

Потписан Уговор о набавци мерних кола за железничку инфраструктуру

 

Генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ др Мирољуб Јевтић и заменик директора руске компаније„ТВЕМА“ Максим Тарабрин потписали су данас, 28. децембра у Београду, уговор о набавци мерних кола за потребе мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама. Вредност уговора је 2 милиона 224 хиљаде евра, а средства зу обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. Рок за испоруку мерних кола је шеснаест месеци – саопштено је из компаније „Инфраструктура железнице Србије.“

Мерна кола, која производи руска компанија „Твема“, снимају и прате све техничке параметре железничког колосека. На основу добијених информација констатује се стање пруге, пројектују брзине и утврђују сви други елементи од значаја за грађевинско одржавање инфраструктуре. Ово шинско возило поседују два система за мерење и има могућност уградње до 15 додатних функција попут, контроле контакт водова, стања шина и подлоге, евентуалних напрслина и оштећења.

„Инфраструктура железнице Србије“ до сада је имала само једна мерна кола, набављена пре скоро четири деценије, која због квара тренутно нису у употреби.

Осим нових мерних кола, из кредита Европске банке за обнову и развој биће набављено још пет подбијачица, неопходних за одржавање пруге, као и пет дрезина за одржавање контактне мреже, а процедуре за набавку ових машина су у току.

Информативни лист „Пруга“