Железнице Србије ад

И данас, на годишњицу гранатирања воза у Грделичкој клисури, не заборављамо жртве

 

 

У Грделичкој клисури, 12. априла 1999. године, током бомбардовања Србије, догодила се једна од најстрашнијих трагедија у којој је живот изгубило 15, а рањено 44 особа.  Међународни експресни воз број 393, који је саобраћао на релацији Београд–Ниш–Скопље–Солун, у 11.40 сати гранатиран је приликом преласка Грделичког моста. Од четири пројектила два су погодила друмски мост, а два воз. Трећи и четврти вагон су тотално унишетни, док су локомотова и први вагон у већој мери оштећени.

Ово је био један од најсуровијих напада у којем је погинуло 15, а рањено 44 путника, троје настрадалих никада нису идентификовани, а најмлађа жртва имала је само шест година. Међу настрадалима у гранатираном возу била су и двојица железничара, кондуктер Зоран Јовановић, који је редовно обављао свој радни задатак, и његов колега Петар Младеновић, као путник.

По неким незваничним информацијама, највише цивила током читаве агресије на Савезну Републику Југославију погинуло је управо у овом  возу, а тачан број, нажалост, никада није утврђен.

Српске железнице и читава Србија не заборављају страдања од пре двадесет две године. Сећање на жртве гранатираног воза, наше погинуле колеге и разрушену железницу не смеју да избледе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Као порука  и опомена, да се нешто слично никада и никоме не догоди, на мосту страдања, поводом десетогодишњице обележавања бомбардовања, подигнуто је спомен-облежје са поруком „Не треба се бојати људи већ нељудског у њима“.

Железничари овај мост у Грделичкој клисури сматрају симболом страдања железничара и железнице. У бомбардовању Савезне Републике Југосавије живот је изгубило 11 железничара.

Током 78 дана бомбардовања наше земље, српске железнице биле су нападнуте 210 пута на око 160 места и том приликом је оштећено око 310 железничких објеката и постројења. Процењено је да су српске железнице током бомбардовања претрпеле укупну штету од око две милијарде (тадашњих) немачких марака. Немогуће је, међутим, са сигурношћу утврдити тачан број срушених мостова, бомбардованих пруга и станица, прекида саобраћаја, пустих колосека и празних вагона.

 

Информативни лист „Пруга“