Железнице Србије ад

Градимо пругу будућности :  Пруга Београд – Будимпешта нас спаја са Европом 

 

 

Председник Србије Александар Вучић најавио је 8. јула у Београду, у разговору са премијером Мађарске Виктором Орбаном, да ће пруга Београд-Нови Сад, која је део брзе пруге до Будимпеште, бити завршена до краја године, а да ће на деоници од Новог Сада до Суботице, радови почети у септембру.

„До краја године у потпуности ћемо завршити деоницу од Београда до Новог Сада. То је најкомпликованији део пруге од Београда до Будимпеште, због прелаза Дунава, Чортановачке петље, као и много проблема кроз градове“,  објаснио је Вучић.

Он је овом приликом најавио да ће након Сретења позвати премијера Мађарске Виктора Орбана у Београд, како би заједно возом, брзином од 200 километара на час, путовали од Београда до Новог Сада.

Председник Вучић  је истакао да ће радови на деоници од Новог Сада ка Суботици почети у септембру и да се убрзано  ради на експропријацији, те да је уверен је да ће радови бити бржи него на првој деоници.

„То није пруга само за нашу земљу, већ за све нас, за Србију, Мађарску, али и целу Европу. То је пруга која приближава наша два главна града и спаја их са Бечом и Истанбулом. То је пруга будућности“, нагласио је Вучић.

„Што се нас тиче за три године могли би у потпуности да отворимо пругу. Надамо се да у том року и мађарска страна може да заврши свој део радова, што би значило да за четири године можете да стигнете од Београда до Будимпеште за свега два сата и 40 минута“, рекао је Вучић.

Информативни лист „Пруга“