Железнице Србије ад

Годину дана у „црвеној зони“

 

 

Када је 28. фебруара прошле године оформљен Кризни штаб у Заводу за здравствену заштиту радника “Железнице Србије”, нико није ни слутио да ће пандемија корона вируса да потраје безмало годину дана, а сва је прилика да ће се борба са овом опаком заразном болести наставити још дуго.  Нико није могао да наслути колико живот свих нас зависи од људи који су даноноћно у скафандерима у тешкој борби са вирусом и колика је заиста њихова храброст, пожртвованост за сваког пацијента. У тој немилосрдној борби на страни за живот и оздрављење од првог дана нашли су се лекари, медицинско и немедицинско особље из Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије”, који храбро стоје на првој линији фронта.

„У привременој  ковид болници у „Београдској арени“ ангажовано је 52 здравствена радника из Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” чији је задатак да збрину оболеле. Поред њих ангажовано је још 12 информатичара, координатора и помоћног особља који су свакодневно у Арени како би помогли здравственим радицима“ – каже главна сестра Завода Јасмина Зарић и додаје да је и овога пута Завод ставио на располагање највећи број својих запослених.

„Доскора смо имали наше особље, њих 21, на пунктовима за вакцинацију на Сајму и на Новом Београду. Како је ситуација са корона вирусом постала гора, сви су повучени са ових места и пребачени у Арену, јер је ту наша помоћ неопходна“, објашњава главна сестра.

Распоред за рад у привременој  ковид болници у „Београдској арени“ прави се на седам дана. Тако да медицинари раде смене од по осам сати.

„Пошто сам задужена да правим распоред рада за целу ковид болницу, строго водим рачуна да комплетно медицинско особље буде равномерно распоређено на својим задацима. Распоред је такав да се ради осмочасовно радно време. Колеге у „црвеној зони“ у скафандерима раде 4-5 сати. Ради се пет дана у недељи, а два су намењена за одмор“, каже сестра Јасмина.

„Сва потребна медицинска средства  набављају се управо преко Завода и у том послу ми много помаже колега Дејан, информатичар. Желим да истакнем и похвалим све моје колеге, запослене „Завода за здравствену заштиту радника Железнице Србије“ , њих 30, који су се добровољно пријавили за тежак рад у Арени. Сарадња са медицинским особљем из других здравствених установа је веома добра и ради се без икаквих проблема, истиче Јасмина Зарић.

„Поред медицинских радника из Завода у Арени су ангажовани и здравствени радници из свих 17 домова здравља са територије града Београда  и болница Бањица и Бежанијска коса, који су дали по 10 медицинара“, каже сестра Јасмина.

Ковид амбуланта Завода

Поред рада у  привременој  ковид болници у „Београдској арени“, у Заводу се налази и ковид амбуланта  која ради у две смене и кроз коју је до сада прошло око 14 хиљада пацијената.

„Колеге у овој амбуланти раде узимање узорака, пи-си-ар тест, антигенски брзи тест, вађење крви и сликање плућа. Дакле, ради се комплетна дијагностика и пацијенти у истом дану добијају све резултате. Поред активности у привременој болници у Арени и ангажовања на пунктовима за вакцинацију,  Завод је радио са 20 посто капацитета са не ковид пацијентима. Желели смо да пацијентима помогнемо онолико колико смо у датом тренутку били у могућности. Стићи на све стране у данашњем времену веома је тешко, објашњава главна сестра Завода Јасмина Зарић.

По њеним речима, од ангажованих медицинара у Арени и ковид амбуланти нико се на радном месту није заразио, јер се строго води рачуна о поштовању мера.

„Било је колега из Завода који су се заразили вирусом. Тешко је када чујете да је неко ваш болестан, бринете и страхујете… Болест је непредвидива. Зато се треба чувати, придржавати се свих прописаних мера и обавезно се вакцинисати“, поручује главна сестра Завода Јасмина Зарић.

Информативни лист „Пруга“