Железнице Србије ад

Формирана радна група „Железница 2025“

 

 

У Палати Србије 19. априла 2021. године одржан je састанак министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића са представницима менаџмента и репрезентативних синдиката сва четири железничка привредна друштва.

Тема састанка била je израда Методологије обрачуна зарада у железничком сектору, унапређење пословања железничких предузећа и комуникације репрезентативних синдиката са пословодством. Било је речи и о судским процесима које су запослени покренули против предузећа по основу дискриминације и минималне цене радног сата и принудној судској наплати. Посебан акценат стављен je на анализу вредности радног часа у колективним уговорима сва четири железничка привредна друштва.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повод за састанак је чињеница да запослени у железничком сектору, са вредношћу радног часа од 77,53 динара,  имају знатно мања примања него у другим привредним друштвима. Наиме, више од 40 процената запослених има зараду нижу од републичке минималне зараде. Такође, накнада за топли оброк и регрес је најнижа у железничким привредним друштвима.

Састанак је отворио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакавши да је, у време када се у железницу и железничку инфраструктуру улаже више него икада раније, поражавајуће да су запослени слабо плаћени.

„После деценија стагнирања, сведоци смо историјских инвестиција у железницу, врло брзо ћемо имати најмодернију и најбржу пругу у Југоисточној Европи, међутим, тај пројекат и друге инвестиције неће испунити свој смисао ако запослени у железници остану на социјалном нивоу на каквом су данас“, рекао је Момировић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Генерални директор предузећа „Инфраструктура железнице Србије“ад, Небојша Шурлан, и генерални директор предузећа „Србија Воз“ ад, Југослав Јовић, говорили су о проблемима у пословању ових привредних друштава, нарочито о тешкоћама  у условима пандемије изазване вирусом SARS COVID-19.

Представници репрезентативних синдиката су се захвалили на разумевању и жељи да се саслушају сви проблеми везани за вредност радног часа и изразили спремност за сарадњу.

На састанку је договорено да се формира радна група „Железница 2025“, којом ће председавати министар Момировић, а у чији састав ће ући представници министарства, пословодства и свих репрезентативних синдиката, а чији ће задатак бити решавање проблема запослених у железничком сектору.

 

Фотографије преузете са сајта МГСИ и твитер налога министра Томислава Момировића

Информативни лист „Пруга“