Железнице Србије ад

Формира се заједнички гранични прелаз у Табановцима: Возови брже преко српско – македонске границе

Србија и Македонија потписале су данас у Београду пет протокола којима се омогућава успостављање заједничке станице у Табановцима, што ће значајно скратити време путовања железницом и царинске процедуре на граници две земље.

Успостављање заједничке станице (оне стоп схоп) за обе земље скратиће прелаз путничких возова у просеку за 30 минута, а значјано ће бити убрзана и процедура царињења робе, јер ће се возови само једном заустављати. Наиме, уместо досадашње две граничне испоставе, у Прешеву и Табановцима, предвиђено је успостављање јединствене станице на македонској територији, у којој ће бити смештене све граничне службе две државе.

Протоколи су потписани између надлежних институција Србије и Македоније и регулишу сарадњу граничних полиција, царинских, фитосанитарних и ветеринарских органа, као и организацију железничког саобраћаја на граничној прузи у заједничкој граничној станици Табановце.

Потписивање протокола о успостављању заједничког железничког прелаза између на српско-македонској граници део је активности које су премијери Западног Балкана дефинисали августа 2015. године у Бечу, у циљу бржег и ефикаснијег инфраструктурног повезивања у региону.

(Извор: сајт Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије)

Информативни лист „Пруга“