Железнице Србије ад

„Експрес воз“ и на српским пругама

 

У оквиру обележавања Европске године железнице – 2021. одржава се пројекат „Повезивање Европе Експрес возом“ (Connecting Europe Express), у који се укључила и „Инфраструктура железнице Србије“. Организатори овог пројекта – Европска комисија и Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР) планирали су да специјални воз током септембра и октобра повеже укупно око 25 европских земаља, укључујући и Србију.

Саобраћај овог специјалног воза кроз европске земље пратиће низ великих железничких манифестација, а приликом његових скоро 40 заустављања у градовима широм континента окупиће се железнички сектор, цивилно друштво, локалне и регионалне заједнице и најшира јавности, како би се указало на све предности овог вида транспорта. Тачна траса, са свим пратећим манифестацијиама, биће накнадно објављена.

Циљ овог великог међународног пројекта јесте да се промовише железнички саобраћај као одрживи вид транспорта и представе железничке услуге већем броју грађана и најширој јавности. Осим тога, на европском нивоу железнички саобраћај биће представљен као трансевропска услуга мобилности, како би била приказана целокупна снага и потенцијал железнице за повезивање европских земаља, које омогућава овај саобраћајни систем.

Пројекат би требало да представи и све предности овог вида транспорта,  значај изградње и развоја железничке инфраструктуре, као и допринос железнице стварању нових радних места, територијалној и социјалној повезаности и паметном, дигиталном и одрживом систему мобилности.

Подсетимо, путовање железницом је не само удобно и безбедно већ је и еколошки воз најчистије средство превоза и са таквим предностима има круцијалну улогу у настојањима Европске уније у постизању климатске неутралности до 2050. године. Из тих разлога Одбор европског парламента за транспорт и туризам прогласио је 2021. годину европском годином железнице.

Информативни лист „Пруга“