Железнице Србије ад

Ефикасне железнице уз подршку ММФ-а

Реструктурирање Железница Србије, капитални инфраструктурни пројекти, реформа катастра и тренутни статус пројекта рехабилитације путева у Србији теме су о којима је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала у среду, 24. фебруара са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Џејмс Руф.

„Са ММФ-ом смо кренули у реформе да бисмо добили ефикасне железнице пре свега инвестирањем у инфраструктуру и повећањем ефикасности“, изјавила је Михајловић новинарима по завршетку састанка.

Она је истакла да су реформе овог система након поделе предузећа на добром путу, да је отворено тржиште за карго превоз те да ово предузеће сада послује без субвенција, да је први пут направљен попис имовине железница, те да је следећи корак смањење броја запослених у сва четири предузећа Железница Србије за шта су усвојене систематизације.

Михајловић је на састанку истакла и да је плаћање рачуна за струју постало редовније, што се раније замерало Железницама Србије те да ће се нека од заосталих дуговања овог предузећа намирити продајом вишка имовине Железница.

Она је информисала делегацију и да је продаја карата у железници од почетка реформи порасла 15 одсто а да се тражи модел како ће се, у договору са локалним самоуправама, финансирати линије које нису исплативе.

„Реформе теку по плану и све што је договорено до сада је и урађено“, рекла је Михајловић.

На састанку са представницима ММФ-а присуствовали су директори четири компаније српских железница (“Железнице Србије” ад, “Инфраструктура железница Србије”, “Србија Воз” и “Србија Карго”), Коридора Србије и Путева Србије, а прва тема била је реструктурирање Железница.

-Процес реформисања у Железницама Србије спроводи се успешно, а он ће подразумевати и систематизацију, односно мањи број људи, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић истичући да је реч о више од 2.000 људи.

„Са ММФ-ом и у уопште одлуком Владе Србије смо кренули у реформисање Железнице не да би смањили број људи него да би добили ефикасну железницу. Реформисање подразумева инвестирање у инфраструктуру, а ми инвестирамо у брже пруге и нове возове“, рекла је Михајловић новинарима након састанка са Мисијом ММФ-а, у Влади Србије.

„Кренули смо у реформисање железница, не да би смањили број људи, већ да би добили ефикасну Железницу у циљу унапређења ефикасности рада. Биће мањи број људи и то су углавном људи са којима ћемо разговарати, односно Министарства финансија и рада о томе колико ће и на који начин ће изгледати њихове отпремнине“, рекла је Михајловић.

Она је након састанка са представницима ММФ-а, са којим је било речи о реструктурирању тог предузећа, али и другим темама навела да ће бити добровољних одлазака, а да су са друге стране представници Железница направили систематизације које морају да одговарају по структури ономе шта заиста треба да раде.

Упитана колико би запослених могло да буде вишак, она је казала да је сигурно реч о преко 2.000 људи, када су у питању сва три предузећа која раде у оквиру Железница.

Она је казала да је министарство у претходна четири месеца завршило законску регулативу која се односи на уговоре између сва три подељена предузећа у оквиру Железница, завршен је попис и идентификован је вишак од 13 милијарди динара.

Врло важно је да се и даље разговара са локалним самоуправама које су то линије које це заједницки бити финансиране са Железницом и локалним самоуправама, рекла је она.

„Што се тиче реформисања Железница може да се каже да смо на добром путу. И не само да радимо по плану већ радимо заједно. Рекла бих да смо сви били задовољни када је у питању реструктурирање Железница“, навела је она.

У свим предузећима у оквиру Железница, како је речено, укупно има 16.780 запослених.

Са делегацијом ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф такође се разговарало и о капиталним инвестицијама, пре свега прузи Београд-Будимпешта, аутопуту Ниш-Мердаре-Приштина, о реформи катастра, о статус рехабилтације путева.

Михајловић је казала да је 2014. када је формирана Влада држава морала да плати камате за неповучена средства, односно провизије близу шест милиона евра код железница и неколико милиона за путеве.

„Разлог је то што су претходне Владе узимале кредите, па смо на пример кредит ЕБРД из 2008. реализовали тек ове године, узимани су кредити из било којих разлога, нису реализовани и због тога је сачекало ову Владу да плати пенале“, казала је Михајловић.

Ова влада је, како је рекла, убрзала све што је могла и додала да се нада да следеће године неће морати ништа да се плаћа на име тога.

Извор : веб-сајт Министарства грађевинарства, собраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“