Железнице Србије ад

Донација која спашава животе

 

Железничке станице на траси пруге за возове великих брзина између Београда и Суботице први су железнички објекти у нашој земљи и међу првим јавним објектима у Србији у којима ће бити постављени аутоматски екстерни дефибрилатори. Први овакав медицински апарат за оживљавање приликом изненадног застоја у раду срца биће постављен у Главној железничкој станици „Београд центар“, а потом у Новом Саду и Суботици.

У сарадњи са Црвеним крстом, „Инфраструктура железнице Србије“ обезбедила је  донацију од десет дефибрилатора, а укупна вредност донације је 1,3 милиона динара.

Донацију дефибрилатора примили су Милутин Милошевић, извршни директор „Инфраструктуре железнице Србије“, и прим. др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, а апарате им је уручио Леи Су, менаџер кинеске компаније „Мајндреј“.

Примопредаја ових вредних уређаја обављена је 21. марта, у железничкој станици „Београд центар“, у присуству државног секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајла Мишића и саветника министра у Амбасади Народне Републике Кине Џ Џанга.

Извршни директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Милутин Милошевић захвалио се на овој вредној донацији и поручио да се железница развија и гради и да ће још бити инфраструктурних пројеката од важности за нашу земљу. Такође, нагласио је да је важно и поверење путника у железницу, које је из дана у дан све веће.

     

„Велико ми је задовољство што присуствујем данашњој примопредаји.  Брза пруга Београд–Будимпешта је кључни пројекат повезивања коме велики значај придају председници Кине и Србије, Си Ђипинг и Александар Вучић“, рекао је Џанг.

„Данашња церемонија донације је пионирски и иновативни потез за оснаживање брзе пруге Београд–Будимпешта уз помоћ производа из области медицинске технологије. Комбиновањем две области сарадње обезбеђује се ефикаснија заштита здравља и безбедности путника који путују железницом“,  истакао је Џ Џанг, саветник министра у Амбасади Народне Републике Кине.

Директор Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” примаријус др Владо Батножић нагласио је да ће запослени ове железничке здравствене установе активно учествовати у обуци путника, али и железничког особља, како би могли да примене дефибрилаторе.

     

„Обавеза нас из Завода јесте да сада када имамо ове вредне апарате обучимо људе да их правилно користе и на тај начин, у случају потребе спасу људске животе.“

Председник Црвеног крста проф. др Драган Радовановић изјавио је да постављање дефибрилатора има велики значај за подизање свести о безбедности грађана на јавном месту, када је реч о изненадном срчаном застоју.

„Срчани застоји се често дешавају у ванболничким условима и животи људи зависе од оних који се у том моменту нађу поред њих. Ако се мере реанимације започну у три до пет минута, постоје велике шансе за оживљавање угроженог“, истакао  је проф. др Радовановић.

Према његовим речима, Црвени крст Србије већ три године спроводи акцију „Живот је у твојим рукама“, у којој обучавају грађане како да спроведу мере реанимације и употребе аутоматски дефибрилатор.

     

„За последњих годину и по дана обучили смо 15 хиљада грађана употреби аутоматског дефибрилатора и мерама животне потпоре. Зато високо ценимо ову дивну донацију фирме „Мајндреј“ и иницијативу српских железница да се на јавним местима, где се окупља велики број људи, као што су железничке станице, обезбеде ови медицински уређаји. А заједнички циљ нам је свима исти, да спасемо живот кад је то најпотребније, и због тога хвала вам што помажете да се грађани Србије на јавним местима осећају здравствено безбедније у наредним периодима“,  истакао је председник Црвеног крста Србије.

Генерални менаџер компаније” Мандреј” Хонг Цао изјавио је да ће уређаји обезбеђивати основне мере здравствене заштите путника и изразио је задовољство што та компанија учествује у овом пројекту.

„Компанија “Мајндреј” је једна од водећих медицинских компанија  у свету и већ 15 година је присутна на српском тржишту и то у више од  100 здравствених установа широм Србије. Посебно бих истакао сарадњу са Клиничким центром Србије и Клиничким центром у Нишу“,  рекао је Хонг Цао.      

Након примопредаје донације, представници Црвеног крста Србије у Прокопу су организовали и  јавни час пружања прве помоћи код наглог застоја срца, уз примену мера оживљавања уз употребу ових апарата. Црвени крст овакве јавне часове одржаће и у железничким станицама Нови Сад и Суботица у наредном периоду. У свему томе учествоваће и запослени Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Донирани уређаји биће распоређени дуж брзе пруге Београд–Суботица и знатно ће унапредити сигурност и здравље путника. Осим Београда, Новог Сада и Суботице, ови медицински апарати ће у наредном периоду бити постављени и у другим железничким станицама са великим бројем путника.

Информативни лист „Пруга“