Железнице Србије ад

Дaнас се обележава Међународни дан безбедности на путним прелазима

 

У четрдесет земаља широм света данас се обележава Међународни дан безбедности на путним прелазима – ILCAD (International Level Crossings Awareness Day).

„Железнице Србије“ ад су још од 2009. године укључене у ову међународну кампању. – ILCAD (International Level Crossings Awareness Day).

„Железнице Србије“ ад су још од 2009. укључене у ову међународну кампању чији овогодишњи мото је „Најважније заустављање у дану“ и посвећена је незгодама на пружним прелазима које узрокују возачи камиона, аутобуса, пољопривредних возила и других тешких друмских превозних средстава.

У свету годишње 1,3 милиона људи изгуби живот у саобраћајним несрећама на путевима. Удеси на путним прелазима учествују са 1,2 посто у овом броју. Готово 30 процената свих незгода у железничком саобраћају дешавају се управо на путним прелазима.

Од 439 судара на путним прелазима у Европи у 2017. години (75% са друмским возилима), што је 25 посто свих значајних железничких несрећа, било је 282 смртна случаја, 240 тешких повреда, што представља 29% свих смртних случајева и 32% тешких повреда на железници.

Акција се спроводи у сарадњи са све већим бројем организација за друмски сектор и њен континуирани циљ јесте подизање свести учесника у саобраћају о опасностима на путним прелазима.

Како би подигли свест о безбедном понашању на путним прелазима, Међународна железничка унија организује сваке године националне кампање о безбедности, а једном годишње конференцију у некој од земаља чланица. Овогодишњи домаћин је град Амерсфурт у Холандији.

Информативни лист „Пруга“