Железнице Србије ад

Четири нова руска воза пуштена данас у саобраћај

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић пустила је данас у саобраћај нови руски дизел-моторни воз који ће саобраћати на линији Београд-Вршац.

Михајловић је са амбасадором Русије Александром Чепурином и представницима српских и руских железница, као и новинарима путовала новим возом од Београда до Вршца.
-Лепо је путовати од Београда до Вршца новим, удобним и чистим возом, али је лепо реализовати и све пројекте који су започети и нису у потпуности реализовани.

Четири нова воза су овде, од којих ће два саобраћати на прузи Београд-Вршац, а друга два на линијама Зрењанин-Кикинда и Београд-Зрењанин, рекла је Михајловић у обраћању новинарима у станици Вршац.

-Набавка 27 возова обухваћена је реформама које Влада Србије спроводи у области саобраћаја. Циљ наше Владе је да имамо модернизоване и рехабилитоване пруге. Наш задатак је, када је реч о железници, и да станичне зграде буду чисте, возови одржавани, а пре свега, да долазе и одлазе на време. Очекујем да у наредном периоду будемо још бржи и ефикаснији и да иза нас не остане нереализованих послова, казала је Михајловић.

 
-Реализација руског кредита, који има пет анекса, започета је пре две године иако је узет
пре више година. Анекси обухватају рехабилитацију пруга и набавку нових возова. Један од пројеката је обнова Коридора 10, на северу, на југу по три пруге, рехабилитација и реконструкција пруге Београд-Бар, а ради се и други колосек пруге Београд-Панчево. Рок за реализацију руског кредита је 2017. година, али ће због неефикасности раније надлежних, тај рок бити мало продужен. Захваљујући овом кредиту, до краја 2017. године, биће реконструисано преко 150 километара пруге и укључено у саобраћај 27 нових возова, навела је Михајловићева и додала да је тренутна вредност пројеката који се реализују у оквиру српских железница преко 1,5 милијарди евра не рачунајући модернизацију пруге Београд-Будимпешта, а укупна вредност инвестиција за обнову железнице износи 2,5 милијарди евра.

Михајловић је истакла да је задатак директора три нова предузећа српских железница и Холдинга да буду веома ефикасни у реализацији кредита како би за пет година могли да се похвалимо пругама које имају просечну брзину од најмање 120 километара на сат и да се још увек не можемо поредити са европским железницама, јер је брзина на српским пругама свега 40 километара на сат.

 
Михајловић је, такође, потсетила да су руске трупе некада кренуле у ослобађање Београда, управо из Вршца и рекла да је партнерство са Руском федерацијом данас не само традиционално пријатељство, већ и сарадња у привредним активностима и пословима, посебно у реализовању пројеката из области саобраћаја.

-Имамо огромне потенцијале за сарадњу у области саобраћаја која је напредовала, али није у потпуности искоришћена, рекао је Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин. Сарадња у сфери саобраћаја је апсолутно реална, корисна и потребна за Србију и Русију и даје велики допринос нашим привредама и бољем животу наших људи, казао је Чепурин и истакао хуманитарну димензију руских железница које осим изградње нових пруга пружају и помоћ школама које се налазе поред пруга.

-Руске железнице посвећују посебну пажњу реализацији пројеката у Србији који су потписани у присуству председника наших држава. Са задовољсвом истичем да ми то данас чинимо у складу са уговореном динамиком, рекао је Александар Сергејевич Мишарин и додао да руски стручњаци активно учествују у обуци српских стручњака што ће у будућности повећати квалитет њихове квалификације.

Из руског кредита за модернизацију српских железница 100 милиона долара издвојено је за набавку 27 нових дизел-моторних возова (серије 711) руског произвођача „Метровагонмаша“. Реч је о возовима који саобраћају на неелектрифицираним пругама, у локалном и регионалном унутрашњем саобраћају. До сада су у Србију стигла четири оваква воза и новоформирана железничка компанија за путнички саобраћај „Србија воз“ 12. фебруара ће их све укључити у редован путнички саобраћај.

Све четири гарнитуре добиле су од Дирекције за железнице одговарајуће дозволе за саобраћај, које је директор ове Дирекције Петар Одоровић уручио данас у Вршцу директору „Србија воза“ Југославу Јовићу.

Динамиком је предвиђено да се до краја 2016. испоручи још 20 дизел-моторних гарнитура, а последње три уговорене гарнитуре стићи ће у 2017. години.

Реч је о савременим, климатизованим возовима, чији је капацитет 246 места (120 за седење и 126 за стајање) и брзина 100 км/сат (пројектована брзина 120 км/сат). Гарнитуре имају и места за бицикле, вакуум тоалете, ако и места прилагођена особама са посебним потребама.

Прошле године на релацији Београд Дунав станица – Вршац превезено је око 250 хиљада путника, чему поред квалитета услуга и редовитости превоза на овој релацији свакако доприносе и конкурентне цене (повратна возна карта 512 динара) у односу на друмски саобраћај.

Информативни лист „Пруга“