Железнице Србије ад

Брзом пругом од Београда до Старе Пазове до краја марта следеће године

 

Ствари попут изградње пруга су оно што остаје иза вас, готово револуционарне ствари, у које људи не верују док их не виде, поручио је председник Србије Александар Вучић, данас, 30. маја, после обиласка градилишта код Старе Пазове, где се тренутно изводе радови на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта. Председник Вучић обишао је радове заједно са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић, покрајинским премијером Игором Мировићем, амбасадорком Кине Чен Бо и представницима српских и кинеских железница.

           

Он је поновио да ће до краја године кинески партнери завршити део пруге од Београда до Старе Пазове, који ће до 31. марта наредне године бити спреман за саобраћај, а да ће се већ од августа или септембра следеће године за пола сата путовати возом од Београда до Новог Сада.

Осим тога, Вучић је нагласио неопходност подједнаког развоја свих делова наше земље, и најавио је да ће се градити и брза пруга од Београда до Ниша, како би се додатно подигао југ Србије.

Било би веома важно, истакао је он, да се поред још једне деонице на правцу ка Будимпешти, од Новог Сада до Суботице, изгради и брза пруга од Београда до Ниша, која би била за брзину до 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат.

Председник је додао да се већ разговара на ту тему са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

„Ако будемо економски успешни извесно је да ћемо и такав уговор потписати. Онда бисмо имали целу линију брзе пруге од Суботице до Новог Сада, Београда и Ниша „, објаснио је Вучић.

Он се захвалио радницима који раде на изградњи пруге, а који, каже, не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу.

Вучић је истакао да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како би цела брза пруга у Србији била завршена до 2024. године.

           

Председник је рекао да ће и Мађари отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, те да ће се возом од Београда до Будимпеште стизати за само два сата и 45 минута.

„То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом“, нагласио је Вучић и истакао да, такође, показује колико својим радом можемо да мењамо ствари.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

“Драго ми је што видим да је на овој деоници, од Београда до Старе Пазове, постигнут велики напредак”, рекла је она, и истакла да током кризе изазване пандемијом вируса корона ниједан пројекат у којем учествује кинеска страна није стао, те да су радиле и железара у Смедереву, Зиђин у Бору, “Хеалткер” у Руми…

“Сада је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом и уверена сам да ће све кинеске компаније учинити све како би оствариле додатни напредак у производњи и дале допринос економском опоравку и Србије и Кине, као и сарадњи две земље”, истакла је амбасадорка Кине.

Информативни лист „Пруга“