Железнице Србије ад

Брза пруга Београд–Будимпешта стратешки најважнији пројекат и симбол пријатељства Србије и Кине 

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са председником кинеске компаније „Чајна рејлвеј интернешенел компани“ (ЦРИЦ) Ју Гуођенгом, и са њим разговарала о реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд–Будимпешта.

На састанку, којем је присуствовала и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо, Михајловићева је истакла да је брза пруга од Београда до Будимпеште стратешки најважнији пројекат за нашу земљу и да су сви пројекти које Србија и Kина заједно реализују симбол пријатељства и добрих односа две земље.

„Ово министарство управља пројектима вредним 15 милијарди евра, од чега су пројекти са НР Kином вредни седам милијарди евра. Пријатељство наша два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, говоре у прилог овако високим кинеским инвестицијама и представљају велику одговорност да сви пројекти буду изведени по уговореном квалитету и динамици. Изградња ове брзе пруге је наш најважнији пројекат, очекујем да све буде изведено у предвиђеним роковима и радује нас што ћемо следеће године на јесен од Београда до Новог Сада путовати за мање од пола сата“, рекла је она.

Потпредседница Владе истакла је и веома успешну и професионалну сарадњу са Амбасадом НР Kине у Србији и представницима свих кинеских компанија које раде у нашој земљи, те додала да ће Министарство, као и до сада, бити ту 24 сата да пружу неопходну помоћ и подршку.

Ју Гуођенг је захвалио потпредседници Владе на континуираној подршци коју Влада Србије и Министарство све време пружају кинеском извођачу и изразио уверење да ће сви радови бити завршени по уговореној динамици и по европским и светским стандардима.

„Дошао сам у Србију како бих се на терену уверио у динамику и напредак радова. Динамички план је реалан и у складу са договореним роковима ћемо завршити посао. У складу са потребама и актуелном ситуацијом реорганизујемо ресурсе на терену, од радне снаге, преко опреме и механизације, до припреме материјала. Наша компанија има огромно искуство и желимо да своје знање и технологију пренесемо и у Србију“, рекао је он.

Информативни лист „Пруга“