Железнице Србије ад

Бригадири и феријалци, учесници ОРА „Београд – Бар“ путовањем возом до Бара, у склопу манифестације „Пруга младости“ обележавају 45 година омладинске радне акције Београд – Бар и четири деценије Барске пруге

“Обележавањем 45 година од Омладинске радне акције Београд – Бар желели смо да подсетимо младе на нека прошла времена када су њихови вршњаци уз песму и дружење помагали изградњу земље и на тај начин оставили неизбрисив траг у историји једне епохе” рекао је председник Скупштине “Железнице Србије” Зоран Анђелковић јутрос, обраћајући се новинарима у Главној железничкој станици Београд, на свечаном испраћају 130 феријалаца и бригадира, учесника Омладинске радне акције “Београд – Бар”, који ће у склопу манифестације “Пруга младости” путовањем возом до Бара симболично обележити 45 година Омладинске радне акције Београд – Бар и четири деценије барске пруге.
 

 
Поред Анђелковића, бригадире и феријалце испратио је и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић који је истакао да је данас велики дан, пре свега за људе који су радити на том пројекту.

„Треба се присетити тих тренутака и захвалити људима који су тада несебично, пуни ентузијазма и без било какве материјалне користи учествовали у обнови и изградњи ратом порушене државе. Колико су њихова дела велика и колико су велики инфраструктурни пројекти били, показује чињеница да је пруга данас једна од најфреквентнијих и део међународног коридора“, навео је Никодијевић.
 

 
Он је подсетио да је та пруга некада повезивала Београд с морем, али и с читавим светом. „Зато ово треба да буде пример будућим генерацијама како се друштвено одговорно поступа и шта се све може учинити за своју земљу. Намера нам је да млађим генерацијама пренесемо сећање на та времена, иако код њих и те како постоји спремност да помогну, што се могло видети у кризним тренуцима. На нама је да их на прави начин усмеримо, каналишемо и укључимо у друштвене токове. У новим генерацијама има много потенцијала“, навео је Никодијевић.

Председник Скупштине града Београда је подсетио да је било на хиљаде акцијаша, који су на овом пројекту радили у више од 40 смена.

„Бити акцијаш била је част и задовољство, па тек онда обавеза“, казао је Никодијевић.

Велики јубилеј обележава се низом манифестација под називом „Пруга младости“, а учесници радне акције(пројектанти пруге, грађевинци, акцијаши, градитељи и млади, будући акцијаши) су на перону Главне железничке станице Београд, пре поласка воза, организовали и традиционалну смотру.
 

 
Организатори манифестације „Пруга младости“ су Удружење учесника Омладинских радних акција и волонтера Србије, Удружење учесника ОРА Београда и Феријални савез Србије, у сарадњи са све четири железничке компаније у Србији („Железнице Србије“ ад, „Србија Воз“ „Инфраструктура железнице Србије“, „Србија Карго“), а пројекат су подржале и железничке компаније у Црној Гори, као и локалне самоуправе и привредни колоктиви дуж целе барске пруге.

Протеклих седам дана у железничкој станици Београд била је постављена изложба „Пруга младости“, поводом ових значајних јубилеја, која ће од данас, 23. септембра у 19.30 сати бити отворена и у Музеју у Пријепољу, а скоро двеста ученика београдских стручних средњих школа током дводневних предавања у „Железничком музеју“ у Београду упознало се са свим специфичностима и карактеристикама пруге Београд-Бар.

Информативни лист „Пруга“