Железнице Србије ад

Бесплатан бржи интернет у спским возовима, ускоро и мобилна апликација за куповину карата

 

 

Mинистaр грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић присуствовао је, 6. новембра у железничкој станици Београд Центар, потписивању Писма о намерама, са циљем унапређења корисничких услуга у возовима српских железница, између “Инфраструктуре железнице Србије“,„Србија Воза“ и „Телекома Србија“.

Споразум су, у новом возу српских железница „Штадлер Кисс“, потписали вршиоци дужности генералних директора “Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан и „Србија Воза“ Југослав Јовић и генерални директор „Телекома Србија“ Владимир Лучић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић нагласио је да је један од главних приоритета у раду Владе Србије и ресорног министарства модернизација српских железница.

„Деценије запостављања железнице су готове. Највећи инвестициони талас у развој српске железнице је на свом врхунцу. Влада жели да омогућимо грађанима најбољу и најсавременију услугу. Наш задатак је да вратимо грађане, да вратимо путнике у наше возове, да свест људи променимо и да схвате колико је то квалитетан и поуздан начин путовања и транспорта. Корисничко искуство мора да буде врхунско и у складу са европским стандардима, тако да ћемо ускоро да имамо и апликацију за куповину карата, као и бесплатан приступ интернету у возовима “Србија Воза”. Наши грађани заслужују да имају услугу као у средњој Европи, а ускоро као у Западној Европи. Доста је било стагнације“, истакао је министар Момировић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вршилац дужности генералног директора „Србија Воза“ Југослав Јовић је рекао да споразум представља наставак сарадње са „Телекомом“, која траје дуги низ година.

„Бежични интернет и данас функционише у нашим возовима, али услуга није на задовољавајућем нивоу. Овом сарадњом желимо да постигнемо беспрекорну везу у возовима и да заједнички развијемо апликацију за продају карата“, рекао је Јовић. Он је додао да ће путници моћи ускоро да купе возне карте преко мобилне апликације, као што је то доступно грађанима широм Европе и света.

Како је истакао генерални директор „Телекома Србија“ Владимир Лучић, стратешки правац „Телекома“ је да помогне и буде носилац дигитализације у друштву и привреди.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Захваљујући нашим партнерима из „Србија Воза“ и „Инфраструктуре железнице Србије“ ми ћемо путницима омогућити бесплатни брзи Wi-Fi интернет у возовима, Такође, развијамо и апликацију за мобилне уређаје, путем које ће путници моћи једноставно и брзо да купе карту за путовање возом. Честитам министру Томиславу Момировићу на новим брзим возовима, а „Телеком Србија“ ће се потрудити да обезбеди брз интернет“, поручио је Лучић.

Потписивањем споразума компаније су се договориле о сарадњи на реализацији три значајна пројекта на железници. Први пројекат је постављање базних станица на железничким стубовима дуж траса којима се обавља железнички саобраћај и обезбеђивање Wi-Fi сигнала за приступ интернету на железничким станицама. Други пројекат је обезбеђивање Wi-Fi сигнала за приступ интернету у возовима „Србија Воза“, док се трећи односи на развој мобилне апликације намењене корисницима за куповину возних карата.

 

 

Информативни лист „Пруга“