Железнице Србије ад

Београдски метро највећи инфраструктурни пројекат у овом делу Европе

 

 

„Данас смо сведоци потписивања комерцијалног уговора за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа, којим реализујемо донацију владе Француске и започињемо реализацију највеће инфраструктурне инвестиције у овом делу Европе, вредне шест милијарди евра“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, заједно са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и амбасадором Француске у Србији Жан-Луј Фалконијем, присуствовала потписивању уговора за израду пројектно-техничке домументације за пројекат изградње метроа између града Београда, ЈКП „Београдски метро“ и компаније „Ежис“.

Михајловићева је рекла да ће студија изводљивости бити готова за годину и по дана, када ће започети изградња метроа дугог 60 км, са 60 станица.

„Грађани и грађанке Србије сведоци су завршетка ранијих и отпочињања нових инфраструктурних пројеката. Један од њих, за сада финансијски најтежи, јесте модернизација брзе пруге Београд-Будимпешта. Београдски метро један је од најзахтевнијих пројеката којем приступамо и не би био могућ да нема добрих односа између Србије и Француске, захваљујући председницима Александру Вучићу и Емануелу Макрону. Овај пројекат захтева најбоље компаније и стабилну владу која ће га реализовати. У питању је инвестиција значајна за даљи развој наше земље, јер криза ће проћи, а економија и инвестиције морају да иду напред“, рекла је она.

 

 

 

 

 

 

Зменик градоначелника Београда, Горан Весић захвалио је председнику Републике и потпредседници Владе на посвећености овом пројекту, рекавши да се на њега чекало пола века.

Амбасадор Француске у Србији, Жан-Луј Фалкони истакао је да је београдски метро пример добре сарадње и снажних односа две државе и рекао да ће Влада Француске наставити да пружа финансијску, техничку и политичку подршку Србији.

Генерални директор „Ежиса“, Оливије Бовар рекао је да је ова компанија снажно посвећена успешној реализацији пројекта.

Информативни лист „Пруга“