Железнице Србије ад

Aпел железничких предузећа на све учеснике у саобраћају да поштују прописе и саобраћајну сигнализацију

 

 

 „Србија Карго“ и „Инфраструктура железнице Србије“,  након што су се у суботу, 25. јула 2020. године, на путним прелазима обезбеђеним знаковима вертикалне друмске сигнализације на прузи између Шапца и Брасине догодила два судара теретног воза са путничким аутомобилима, од којих су у једном погинуле две особе, још једном апелују на све возаче друмских возила да поштују саобраћајне прописе и друмску сигнализацију, јер је то једини начин да се овакве трагедије избегну и сачувају људски животи.

Непрописним и неодговорним понашањем на путним прелазима, незаустављањем испред знака Стоп, уништавањем саобраћајних знакова и рампи, возачи друмских возила на директан начин угрожавају безбедност свих учесника у саобраћају.

На српским пругама  налази  се укупно 2.138 путних прелаза и сви су на одговарајући начин обезбеђени, било светлосном саобраћајном сигнализацијом, аутоматским браницима или полубраницима, механичким браницима или знацима друмске сигнализације (Андрејин крст , знак Стоп).

Не треба да се заборави да железнички саобраћај увек има предност у односу на друмски саобраћај на путним прелазима, без обзира на ранг пута и још једном напомињемо  зауставни пут железничке композиције је између 700 и 1.000 метара и да ма како воз изгледао удаљено, ни једна тренутна реакција није могућа.

Према подацима Међународне железничке уније у око 93 одсто случајева несреће на путним прелазима проузрокују остали учесници у саобраћају, што показује да се са непоштовањем саобраћајне сигнализације на путним прелазима суочавају и све друге железничке управе у целом свету.

Информативни лист „Пруга“