Железнице Србије ад

Акција успешна: Бесплатно прегледано 140 грађана

 

У просторијама Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ у суботу, 26 августа, током акције превентивних прегледа меких ткива врата и штитне жлезде, бесплатно је прегледао око 140 грађана. И овога пута акција је успешно организана у сарадњи са градском општином Савски венац.

Бесплатни лекарски прегледи обухватили су : улатразвучни преглед меких ткива врата и штитне жлезде, мерење нивоа шећера у крви и притиска, мерење пулсним оксиометром и преглед лекара опште праксе. Прегледи су организовани у просторијама Завода у Савској 23, у Београду.

-Број оболелих од рака штитне жлезде је у сталном порасту, а последњих година се скоро удвостручио. Иако се болест развија код старијих, све чешће се јавља и код особа млађих од 20 година. Због тога је веома важна превенција, а она подразумева ултразвучни преглед штитне жлезде. Приликом досадашњих ултразвучних прегледа, код сваке друге жене уочене су промене на штитној жлезди, упозорила је др Јелена Буђић .

Према њени речима рак штитне жлезде обично не узрокује никакве знакове или симптоме у раној фази болести. Међутим, када ова болест узнапредује, узрокује појаву квржица, које могу да се осете кроз кожу на врату, промену гласа укључујући повећање промуклости, отежано гутање, болове у врату и грлу,као и натечене лифне чворове у врату. Да би се ови симптоми , као и болест спречили, веома је вазно на време се обратити лекару.

-Градска општина Савски венац води бригу о здрављу својих суграђана. Рак штитне жлезде је озбиљна болест И само превентивним прегледима он се може успешно излечити, истакла је председница општине Савски венац, Ирена Вујевић . Она је позвала суграђане да одвоје време за своје здравље и обаве бесплатне превентивне прегледе.
Завод за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” ће,након ове успешно организоване акције, и у наредном периоду организовати бесплатне скрининг прегледе.

Информативни лист „Пруга“