Железнице Србије ад

Акција “Опрез ! Изабери живот!” поново међу основцима

 

У акцији под слоганом „Правилно је безбедно“, посвећенoj безбедности деце на путним прелазима, кoja je организованa 14. и 16.марта у Пожаревцу и Лајковцу, учествовало је око 550 млађих основаца.

Акција је настављена и током наредних дана и то у Оџацима и Малој Крсни. Наши представници су посетили у Оџацима три школе где је презентацију о безбеном понашању на путним прелазима видело више од 350 ђака а у Малој Крсни, готово 100 ђака. Презентацију је водила представница Медија центра, Јасмина Дишовић. 

Kампањa о безбедности на путним прелазима, коју води „Инфраструктура железнице Србије“, у сарадњи са Медија центром “Железнице Србије “ ад, обухватиће ученике основних школа широм Србије, којима ће бити представљена мултимедијална презентација и одржана едукативна предавања о безбедности на путним прелазима. Циљ ове акције јесте да се деца упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре. Мултимедијална презентација намењена је ученицима млађих разреда основних школа, од првог до четвртог разреда.

Под слоганом “Опрез ! Изабери живот!”, ову кампању водио је Медија центар “Железница Србије” ад од 2010. до 2013. године. У акцији је учествовало и мултимедијалну презентацију видело нешто више од 20.000 ђака у 126 основних школа у 49 места у Србији. Реч је о серији предавања која су кроз мултимедијалну презентацију едукативно-забавног карактера, упознавала ђаке са правилним учествовањем у саобраћају преко путних прелаза. Предавања, намењена ученицима нижих разреда основних школа, била су интерактивног карактера, како би се остварила потребна комуникација са ученицима и на одговарајући начин деци указало на опасности у железничком саобраћају.

Повод за организовање оваквог типа кампање у целом свету, а и нашој земљи, јесте све већи број људи коjи гине, или je повређено у несрећама на пружним прелазима. Оне се дешавају у већини случајева због неодговорног понашања возача друмских возила и пешака, док истовремено влада погрешно мишљење да су ове фаталне несреће железнички проблем. Конференције и округли столови, организовани на међународном нивоу, показале су да је једини ефективни начин за смањење броја несрећа, осим затварања свих пружних прелаза, едукација и истицање опасности, са циљем подизања свести код људи о могућим последицама у случају непоштовања саобраћајних прописа.

Под слоганом „Опрезно на путним прелазима“ железничка заједница је, у сарадњи са: организацијама друмског сектора, Европском комисијом и Економском комисијом Уједињених нација за Европу (UNECE), покренула обележавање Међународног дана безбендости на путним прелазима ( ILCAD – International Level Crossing Awareness Day). У кампању је од почетка, укључено више од 45 земаља и железничких управа широм света, међу којима су и „Железнице Србије“ ад.

Информативни лист „Пруга“