Железнице Србије ад

Председник Србије Александар Вучић представио програм „Скок у будућност – Србија EXPO 2027“

 

 

Председник Србије Александар Вучић представио је 20. јануара 2024. године у Палати „Србија“ у Београду план развоја земље „Скок у будућност – Србија EXPO 2027“. Током четворогодишњег развојног циклуса акценат ће бити стављен на шест приоритетних области: подизање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију земље, развој инфраструктуре, индустријализацију, пољопривреду и животну средину, као и интегрални развој и „Експо 2027“.

На почетку обраћања председник Вучић је истакао је да се на овом плану дуго радило и да је он свеобухватан, амбициозан, рађен са много енергије, ентузијазма и љубави, додајући да је међународна специјализована изложба „Експо 2027“ искоришћена као повод да се Србија унапреди и развије.

   

Говорећи о модернизацији и изградњи железничке инфраструктуре, која представља значајан сегмент четворогодишњег развојног плана Србије, председник је у наредном периоду најавио изградњу и реконструкцију преко 2.000 километара пруга.

„Ми сада градимо и завршавамо 108 километара најмодерније пруге Нови Сад–Суботицa. До краја ове године, веровали ли не, моћи ћемо да идемо из центра Београда и центра Новог Сада до центра Суботице за сат и непуних 15 минута“, рекао је председник Вучић.

Према његовим речима пруга Ниш–Димитровград, на којој ће брзина бити 120 километара, биће завршена до 2026. године. Деоница Ниш–Брестовац, на прузи Ниш – Лесковац, у дужини од 23 километра од Ниша се интензивно ради са Европском унијом и радови се завршавају.

   

„Веома важан пројекат који радимо са Европском унијом јесте 230 километара брзе пруге Београд–Ниш. Ускоро креће изградња и Сталаћ–Ђунис. Расписано је више тендера, креће се са радовима и онда ћемо за сат и 45 минута ићи Београд–Ниш. Каква год кола да имате, колико год да прекорачите брзину, нећете моћи да стигнете, јер је аутопут све пунији аутомобилима, људи имају већи животни стандард. Многи људи ће користити воз, јер ће нам најбрже превозно средство бити воз. И верујем да то можемо да урадимо до краја 2027. или 2028. године, можда и реалније 2028. године“, нагласио је Вучић и додао:

„Радимо пругу Земун поље – аеродром Никола Тесла – национални стадион, дакле спојићемо центар града пругом са аеродромом Београд. Моћи ћете возом, за 25 минута, да дођете од аеродрома до централне станице Прокоп у Београду. Дакле, што смо некада сањали, маштали, никада нико није веровао да је могуће, завршићемо све до Експа, до 2026. године. Моћи ћемо истовремено да дођемо и до Националналног стадиона, до Експа, али и до Обреновца“.

   

Говорећи о реконструкцији пруга у Војводини, председник је рекао да нам је „у Војводини све замрло“. „Увек смо мислили да је Војводина најбогатија, у ствари нам је Војводина брже сиромашила него други делови Србије. Имала је шта да изгуби, за разлику од многих других, у периоду од 1990. до 2010. године. Дакле, реконструкција пруга Врбас–Сомбор, Панчево–Суботица,  све до Експа“, најавио је председник Србије Александар Вучић говорећи о модернизацији железничке инфраструктуре у наредне четири године, као значајном делу програма „Скок у будућност – Србија EXPO 2027“.

 

Фотографије преузете са видеа на сајту www.predsednik.rs

 

Информативни лист „Пруга“