Железнице Србије ад

Завод за здравствену заштиту радника „Железница Србије“ обележио славу Свети Врачи

Завод за здравствену заштиту радника „Железница Србије“ обележио је данас, 14. новембра, крсну славу Свети Козма и Дамјан, у народу познатију као Свети Врачи. Домаћин славе био је директор прим. Др Владо Батножић, а међу бројним гостима били су министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, амбассадор и генерални конзул Либијске амбасаде у Београду , представници пословодства српских железничких компанија и јавних предузећа, као и бројни здравствени радници.

 
-У години у којој слави 130 година свога постојања, Завод за здравствену заштиту радника Железнице Србије данас је једна од најсавременијих и најквалитетнијих медицинских установа у земљи, која у овом тренутку брине о преко 100 хиљада железничких осигураника. Међу њима је највише железничара, чланова њихових породица и железничких пензионера, али је Завод отворен и за друге грађане Србије. Опредељен за модерно, менаџерско пословање, Завод данас настоји да на тржишним основама привуче што већи број корисника изван железничког система, рекао је данас прим. др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника Железница Србије.

Према његовим речима, Завод данас не би био то што јесте да није стручног медицинског особља, које 24 сата брине о пацијентима, а превасходни циљ у будућности биће запошљавање младих лекара и медицинских сестара. Завод је у претходном периоду остварио значајне резултате, а преко 780 лекара, медицинских техничара и других запослених брине о здрављу преко сто хиљада осигураника.

 
-Имајући у виду да је наш императив здравље пацијената, наставићемо са опремањем и набавком савремених апарата, како у центрима Завода у Београду, Нишу и Новом Саду, тако и у амбулантама Завода широм Србије. За све успехе нашег Завода заслужни су запослени својим одговорним радом стекавши поверење пацијената.Свакодневно се у установама Завода за здравствену заштиту радника „Железница Србије“ лечи више од 4.000 железничара, а тај посао у 16 градова у Србији обавља 750 запослених, од којих 220 лекара. Уверен сам да ћемо заједно и у овим тешким временима, одговорним радом и залагањем, све тешкоће превазићи, објаснио је Батножић.

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин похвалио је велику улогу Завода и подсетио на значај који ова установа има у примарној здравственој заштити здравственог система Србије.

„Створићемо нове услове, боље лекове, лепше ординације, али, ако изгубимо оно људско у себи, однос према човеку, ништа нисмо урадили, нити напредовали“, рекао је Вулин, захваљујући особљу Завода додајући да „то што радите говори са колико хуманости, напора, пажње свакога дана посвећујете онима којима је помоћ потребна“.

Вулин је истакао да држава значајно улаже у све области здравствене заштите и да се квалитет те заштите заиста побољшава чиме су све мање разлике између приватног и друштвеног сектора.“Наравно, наш циљ је не само да разлика нема, него да државни сектор буде још већи и успешнији, да једноставно више нема листе чекања, али о томе ће свакако много компетентније и чешће говорити и радити министар Златибор Лончар“, рекао је Вулин.

На пригодној церемонији подељене су плакете и захвалнице привредним субјектима и запосленима у Заводу који су у претходном периоду својим залагањем помогли у раду Завода.

Црквени обред сечења славског колача са молитвама за здравље запослених и оних који се лече у овој здравственој установи обављен је у просторијама Завода, уз пригодан уметнички програм и учешће хора Културно-уметничког друштва“Бранко Цветковић“.

Информативни лист „Пруга“