Железнице Србије ад

Влада Србије и ЕИБ потписали уговор о додели 175 милиона евра бесповратних средстава за брзу пругу Београд–Ниш

 

 

Влада Србије и Европска инвестициона банка 30.марта потписали су уговор о додели 175 милиона евра бесповратних средстава, другу траншу европског гранта од укупно 600 милиона евра, за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша.

У присуству премијерке Ане Брнабић и шефа делегације ЕУ Емануелеа Жиофреа, уговор су потписали потпредседница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, као и в.д.генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан.

За овај инфраструктурни пројекат раније је додељен грант од 265 милиона евра.

Укупна подршка ЕИБ за ову инфраструктурну инвестицију је 1,1 милијарди евра, од чега је 550 милиона већ потписано.

Потписивању уговора претходио је састанак председнице Владе Ане Брнабић, министара Горана Весића и Тање Мишчевић и министарке здравља Данице Грујичић са представницима Европске инвестиционе банке.

Захваљујући се представницима ЕИБ на подршци у развоју поројеката на железници, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је нагасио да се наставља изградња брзе пруге до Суботице, а да се убудуће очекује и градња брзе пруге до Прешева.

Он је подсетио на више пројеката у железници које ЕУ финансира у Србији и рекао да ће Србија бити спремна да им понуди пројекте за развој пет регионалних пруга.

Весић је током овог састанка најавио и српско – мађарску иницијативу, која ће бити упућена министрима транспорта Бугарске, Грчке, Турске, Албаније и Северне Македоније, за организовање састанка на тему наставка пројекта брзих пруга из Мађарске и Србије ка тим државама.

 

 

 

 

 

 

“Верујемо да је инвестирање у нову, модерну, брзу пругу која ће мање загађивати од кључне важности за Србију, регион и ЕУ. Она ће омогућити боље везе међу људима региона и боље могућности за транспорт робе“, рекла је потпредседница ЕИБ-а Лилијана Павлова и оценила да се ради о подршци на реализацији кључне стратешке инвестиције.

Шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре је истакао да је инвестиција у пругу Београд–Ниш, чија је вредност преко милијарду евра, велики програм покренут пре 30 дана који подржава ЕУ.

Он је истакао да ће уместо садашњих шест сати, новом пругом када буде завршена  путовање трајати 100 минута.

“То ће бити велика корист за грађане, бенефит за економију Ниша и околних области, транспорт робе биће бржи, а део је и већег пројекта повезивања Србије са европском инфраструктуром. Важан је корак да Србија буде ближа ЕУ“, нагласио је Жиофре.

Фотографије МГСИ

 

Информативни лист „Пруга“