Железнице Србије ад

Весић: Заједничка кандидатура Србије и земаља региона за изградњу пруга средствима из фондова ЕУ

 

 

„Србија интензивно ради на унапређењу и изградњи саобраћајне инфраструктуре за повезаност земљама у региону, а акценат је на железничком саобраћају јер он има бројне предности“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на панелу у оквиру „Европске недеље могућности“, која се одржава од 21.до 26. јуна у Београду, Нишу и Новом Саду. Он је том приликом најавио планове и идеје за заједничке кандидатуре Србије и земаља из региона за обезбеђивање средстава из ЕУ фондова, како би се реализовали пројекти на изградњи пруга, путева и нтегрисаних граничних прелаза.

„У току су договори са Владом Северне Македоније за заједничку кандидатуру за продужетак пруге од Ниша до Прешева“, рекао је министар Весић.

„Наш план је био да радимо наших 135 километара од Ниша до Прешева. Сада улазимо у пројекат са Владом Северне Македоније која има својих 50-так километара до Скопља, јер та пруга има смисла ако буде Ниш–Скопље. Добро је да буде и до Прешева, али поента је да се повезују велики градови. То ће бити први заједнички пројекат Северне Македоније и Србије, европски пројекат, где ћемо повезати Ниш и Скопље, односно Скопље са Београдом, Новим Садом и Будимпештом“, додао је Весић.

Министар Весић је истакао да постоји и договор да се Србија и Босна и Хереговина заједнички кандидују за пројекат обнове пруге Београд–Сарајево.

„Наш део је пруга Рума–Шабац–део према Зворнику, а њихов део иде кроз Босну. Ми припремамо заједнички меморандум који треба да прође обе владе и то ће бити иницијатива да заједнички, као две земље, покушамо да добијемо и грант и новац за реконструкцију тих пруга“.

Говорећи о железничким везама са Бугарском, министар је најавио припреме за нову пругу која ће повезивати луку Видин заједно са Зајечаром и Неготином.

„Договорили смо се са Бугарском да се заједнички кандидујемо и покушамо да добијемо средства за ту пругу, а кренуће и реконструкција пруге Ниш–Димитровград, најавио је Весић.

Када је реч о вези према Румунији радиће се обнова пруге према румунској граници, рекао је министар и подсетио, да је у плану и обнова дела пруге Београд–Бар са Црном Гором.

Фотографије преузете са сајта МГСИ.

Информативни лист „Пруга“