Железнице Србије ад

Министар Весић честитао железничарима празник

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, поводом Дана железничара Србије, упутио је честитке свим запосленима у српским железничким предузећима.

„Данас када обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, славимо и Дан железничара и 139. рођендан српске железнице.То је још један веома важан дан у српској историји, када је 15. септембра 1884. године, кренуо први воз из Београда ка Нишу. Тако се Краљевина Србија уписала на железничку мапу Европе, а успостављање ове пруге означило је почетак развоја и модернизације Србије.

Са 234 километра пруга Краљевина Србија је ушла у малобројно друштво држава које су крајем деветнаестог века имале изграђену железницу, као најсавременији вид превоза тог доба. Прва редовна композиција кренула је ујутро 15. септембра 1884. године из Београда и после 21 станице на којима се воз заустављао и пређена 243 и по километра стигла у Ниш. Путовање је трајало осам часова и 15 минута, а локомотива је на шест успутних места узимала воду.

Данас, 139 година након овог догађаја, после деценија стагнације железничког саобраћаја, српске пруге се поново граде а железница постаје мотор развоја читаве Србије.

Захваљујући одлукама државног руководства, предвођеног председником Александром Вучићем, Србија је развој железнице поставила као један од приоритета. Изградили смо брзу пругу од Београда до Новог Сада и градимо даље ка Суботици. Градићемо брзу пругу ка Нишу, баш ову која је отворена пре 139 година, што ће са преко 2 милијарде евра бити један од највећих инфраструктурних пројеката који ћемо реализовати са нашим партнерима из Европске уније. Такође, обнављамо регионалне пруге, железничке станице и повећавамо плате запосленима у железници. Желимо да наши железничари имају најбоље услове за рад, а наши грађани модеран, поуздан и безбедан превоз.

Нашим железничарима желим срећан празник уз обећање да ће држава да настави , поручио је у честитки железничарима министар Весић.

Информативни лист „Пруга“