Железнице Србије ад

Саобраћајни факултет домаћин највеће међународне железничке конференције

 

 

На Саобраћајном факултету, од 25. до 28. априла одржаће се јубиларна, 10. међународна конференција о моделирању и анализи железничког саобраћаја (ICROMA) – „RailBelgrade 2023“. Домаћин и суорганизатор ове највеће међународне железничке конференције јесте Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, а покровитељи су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На предстојећој железничкој конференцији учествоваће око 200 научника  и експерата из више од 20 земаља, који ће у својим излагањима презентовати најновија сазнања у вези са железничким саобраћајем и дати смернице за даљи развој ове саобраћајне делатности.

По речима декана Саобраћајног факултета, проф. др Небојше Бојовића, Саобраћајном факултету указана је велика част да буде организатор ове престижне конференције, али и нашем граду јер је сврстан међу престонице које имају прилику да окупе тако велики број признатих имена из света железнице.

„Железнички саобраћај у нашој земљи доживљава  ново пролеће и рађање и враћа му се улога коју има у већини земаља света. Зато је од великог значаја да Србија буде и на глобалној мапи научноистраживачке и експертске заједнице посвећене развоју железнице“, рекао је професор др Небојша Бојовић.

Конференције ICROMA (International Conference on Railway Operations Modelling and Analysis) организују се под окриљем Међународне асоцијације IAROR у циљу размене знања и повезивања универзитетских истраживача и експерата са железница широм света. Прва конференција одржана је 2005. године у Делфту (Холандија), а након тога сваке друге године у Хановеру (Немачка), Цириху (Швајцарска), Риму (Италија), Копенхагену (Данска), Токију (Јапан), Лилу (Француска), Норћепингу (Шведска) и Пекингу (НР Кина). На ICROMA конференцијама се презентују радови са оригиналним научним и истраживачким доприносима, идејним решењима и технолошким иновацијама, као и корисним закључцима и смерницама за унапређење и развој саобраћаја конвенционалних железница, пруга за возове великих брзина или шинских урбаних система.

Међународна асоцијација IAROR (International Association of Railway Operations Research) основана је 2005. године и тренутно броји више од 400 чланова. Комбинује експертизу академских и професионалних железничких истраживања са циљем побољшања квалитета услуге пружене путницима и корисницима, побољшања ефективности и ефикасности управљања капацитетима на железници, организације саобраћаја и безбедности. Активности међународне асоцијације IAROR доприносе даљем развоју нових међународних стандарда за прорачун капацитета и управљање железничким саобраћајем интеграцијом најновијих достигнућа из различитих научних области, као што су инжењерство, математика, физика, економија и рачунарство.

Информативни лист „Пруга“