Железнице Србије ад

Председник Вучић: Mодернизацијa железнице и нова пруга до аеродрома и националног стадиона за EКСПO 2027

 

 

Председник Србије Александар  Вучић и премијерка Ана Брнабић 8. августа 2023. године на конференцији за медије представили су бројне пројекте који треба да буду завршени до краја 2026. године и најавили амбициозне и атрактивне планове за светску изложбу  „EКСПО 2027“.

„План развоја Србије до 2025. године у потпуности је измењен , тако да од сада све меримо до 2027. године. То су амбициозни , готово невероватни планови, у чије извршење морамо да кренемо уколико сутра и сви заједно. Биће  потребно да цела Србија ради за то, јер ће нам требати много људи и много добровољаца  Један од повода за то је и организација специјализоване изложбе „ЕКСПО 2027“,  која ће у потпуности променити целу нашу земљу, а не само Београд. Београд нећете моћи да препознате за четири године. Биће један од најлепших градова на свету, а не само у Европи, рекао је председник Вучић,

Представљајући бројне пројекте и планове Србије до 2027. године, председник је нагласио да нисмо зауставили ни један пројекат железничке или путне  инфраструктуре.

„Веома брзо завршавамо пругу до Суботице и мађарске границе па, када и наши мађарски пријатељи и партнери заврше своју деоницу, из Београда ћемо путовати до Будимпеште за 2 сата и 40 минута, а из Новог Сада за  око два сата и два, три минута. Идемо и у изградњу брзе пруге према Нишу и даље, што је веома важно за даљи развој Ниша. Ових дана креће и градња деонице од 23 километра Ниш–Брестовац, а радићемо и пругу од Ниша до Димитровграда, са обилазницом око Ниша,  рекао је Вучић.

  

Вучић је говорио и о великој улози и обавези коју ће имати Железница и најавио, за 20. октобар ове године, отварање нове велелепне главне железничке станице Београд Центар у Прокопу.

„Оно што је од пресудног значаја за велики број људи, што ће служити за „ЕКСПО 2027“ али ће  остати после њега, заједно са метроом и другим објектима је изградња нове железничке двоколосечне, електрифициране пруге дуге 18 километара“, истакао је Вучић. Он је нагласио да је реч о новој траси железничке пруге од Земун Поља до aеродрома „Никола Тесла“  и даље до Националног стадиона.

„Пругом од Аеродрома до Прокопа  моћи ће да се стигне од 15 до 25 минута, у зависности од броја станица, да ли је то три, осам или 12 . Од аеродрома ће нова пруга настављати даље ка Сурчину, Националном стадиону и „ЕКСПУ , где ће се стизати за пола сата. Пруга наставља даље према Јакову и Обреновцу, рекао је председник Вучић.

 

Овом трасом  центар града биће повезан са аеродромом , националним стадионом и сајмом. Пруга ће бити пројектована за брзине возова до 120 кимометара на час, а завршетак градње планиран је у 2026. години.

Председник Вучић је најавио и изградњу железничке станице Нови Београд, која ће бити урађена за две године. Биће, такође, реконструисан и стари железнички мост у пешачки, са ресторанима и садржајима за младе, a уз ложионицу и водоторањ, који ће такође бити реконструисани, то ће бити фантастично уређен простор.

Ускоро крећу и радови на изградњи метроа, а пре краја 2028. године биће отворена и прва линија.

 

Информативни лист „Пруга“