Железнице Србије ад

Потписан Уговор о сарадњи две здравствене установе – До још боље и напредније међусобне сарадње

 

 

Директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ примаријус др Владо Батножић и др Матеј Коленц, директор Железничког здравственог дома у Љубљани, потписали су 12. априла Уговор о пословно-техничкој сарадњи ове две здравствене установе. Уговор је потписан у присуству Аните Димоски, помоћнице министра за железнички и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Нађе Баранин, шефа Кабинета Генералног секретара Владе Републике Србије, Горана Аџића, в.д. генералног директора „Железнице Србије“ ад и Петра Бохинеца, координатора Словенских железница. Овим уговором прецизирани су наставак и проширење међусобне сарадње, као и  размена нових искустава којих је у свету медицине, нарочито у области медицине рада на железници, сваким даном све више.

Потписивању Уговора претходио је пријем делегације словеначких лекара код вршиоца дужности генералног директора „Железнице Србије“ ад, Горана Аџића.

„Желео бих да вас поздравим и пожелим вам добродошлицу у своје лично име и у име „Железнице Србије“ ад“, рекао је Горан Аџић.

„У саставу „Железнице Србије“ ад послује 5 зависних друштава. Једно од њих је Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ и могу да Вам кажем да је ова здравствена установа  једна од најбољих установа у Београду и шире“, рекао је Аџић и додао да је то утисак свих оних који користе услуге ове установе.

   

„Уз помоћ и подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства здравља обезбеђена су средства и набављена је најмодернија медицинска опрема за дијагностику – скенер и магнетна резонанца. И не само то, обезбеђена су средства за спољашње и унутрашње реновирање амбуланти у Београду и широм Србије, чиме ће наши здравствени радници добити још боље услове за рад“, закључио је Горан Аџић и овом приликом честитао јубилеј словеначким здравственим радницима – 100 година успешног рада и постојања.

Матеј Коленц, директор Железничког здравственог дома захвалио се на добродошлици и рекао да су поносни на стогодишњицу постојања и нагласио да се значај њихове установе највише огледа у сегменту превентивних радних прегледа за потребе железнице, посебно одељења из области ОРЛ и других специјалистичких делатности: офталмологије, зубних амбуланти, лабораторије, психологије, урологије, гинекологије, рентгенске дијагностике и ултразвука. „Наша установа налази се на неколико локација као и Ваш Завод, пружамо услуге из дерматологије, физиотерапије и ортопедије и трудимо се да пружамо примарну заштиту у свим облицима који су нам на располагању“, рекао је Коленц.

     

Директор Завода прим. др Владо Батножић рекао је да је ова посета одлична прилика да се размене знања и искуства, као и да се ојачају везе ове две здравствене установе. Он је нагласио да  и словеначке колеге имају сличне проблеме у пословању као и Завод и да су пред њима такође велики изазови.

„Морам и овом приликом да нагласим да без добре сарадње са железницом, посебно са нашим оснивачем, привредним друштвом „Железнице Србије“ ад  наши добри резултати не би били могући“, закључио је прим. др Владо Батножић.

Словеначким здравственим радницима организована је и посета Железничком музеју. О музеју, историјату, његовим збиркама и сталној поставци говорили су директор Железничког музеја Страхиња Вуковић и Ивана Радојевић Бошковић, кустос.

   

У преподневним часовима гости су обишли одељења Завода и упознали се са начином функционисања и рада ове здравствене установе. У библиотеци им је приказан филм о Заводу, а примаријус др Душан Митровић представио им је историјат железничког здравства у Србији који траје већ 142 године, али и актуелну организацију и рад служби у свим центрима ове здравствене установе по Србији.

Словеначки здравствени радници су се на крају боравка захвалили домаћинима на срдачном пријему и гостопримству и том приликом су их позвали да у октобру посете Љубљану и буду гости на прослави  јубилеја – стогодишњице успешног рада и деловања ове словеначке здравствене установе.

Информативни лист „Пруга“