Железнице Србије ад

Потписан Меморандум о набавци возних средстава са Кином

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је 6. јануара 2021. године са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо Меморандум о разумевању о сарадњи за железничка возна средства. Меморандум су потписали и Југослав Јовић, в.д. генералног директора “Србија Воза”, као и представници компанија China Railway International Co., LTDˮ и „CRRC Corporation Limited”.

Овим Меморандумом договорена је сарадња за потенцијалну набавку електромоторних возова за брзине од 200 километара на час, који ће саобраћати на будућој прузи Београд центар–Нови Сад–Суботица.

 

 

 

 

 

 

 

 

Министар Момировић је истакао да Меморандум представља наставак Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре из 2009. године. „Поштујући челично пријатељство између наше две државе и председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, уз захвалност за све што Народна Република Кина чини за Србију, овај меморандум о разумевању у вези возних средстава представаља наставак интензивне сарадње са Кином“, рекао је Момировић.

Амбасадорка Чен Бо је нагласила да потписивање Меморандума отвара нови простор за сарадњу Србије и Кине у саобраћају. Она је рекла да „Кина има најразвијенију технологију у производњи брзих возова и кинеске компаније су спремне да деле своју високу технологију са српским партнерима и дају свој допринос економском развоју Србије”.

Меморандум предвиђа, такође, могућност сарадње на успостављању техничког центра за истраживање и развој, за обуку и одржавање, као и центра за производњу железничких возила. Сарадња ће бити развијана у складу са потребама пројеката и тржишним потенцијалима, што ће имати изузетан значај за развој железничког саобраћаја и железничку пратећу индустрију у Србији.

Информативни лист „Пруга“