Железнице Србије ад

Половина медицинског особља Завода ангажованa у привременим ковид болницама

 

„Током протеклих дана, у време најжешћег удара вируса корона, у Београду је дневно, у просеку, у амбуланти Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ прегледано око 140 пацијената, а у амбулантама у Новом Саду и Нишу око 80“, изјавио је начелник специјалистичких служби  Завода прим. др Љубомир Игњатовић.

„Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ у овом таласу епидемије вирусом корона ангажовао је 50 посто својих запослених у привременим болницама у „Штарк арени“ у Београду, на Новосадском сајму и у нишком „Чаиру“ – рекао је доктор Игњатовић и објаснио да су у питању су градови у којима Завод има своје центре. По његовим речима, ту су отворене и три изолационе (covid) амбуланте – у Београду, Новом Саду и Нишу – које, у складу са важећим прописима, раде од 7 часова ујутру до 22 часа.

„У овим амбулантама обавља се тријажа и третирају лакши случајеви, будући да Завод представља примарни ниво заштите, док се средње тешки и тешки пацијенти шаљу на терцијарни ниво“, рекао је начелник специјалистичких служби Завода.

По речима доктора Игњатовића, ако се посматра само епидемиолошка ситуација у Београду, у односу на претходна два таласа, сада је већи број средње тешких и тешких облика болести и примећује да је  Сајам био више карантин – изолација, док су сада „Штарк арена“, Новосадски сајам и „Чаир“ праве болнице.

 „Међу запосленима, на срећу, није био велики број оболелих и већина њих се опоравила и вратила на посао. Тренутно 50 посто осталих медицинских радника Завода, који нису ангажовани у привременим ковид болницама, раде са осталим пацијентима“, закључио је прим. др Љубомир Игњатовић.

Информативни лист „Пруга“