Железнице Србије ад

Отворена изложба и уручене награде 40. ликовног конкурса „Железница очима деце 2023“

 

Најбољим учесницима јубиларног 40. ликовног конкурса „Железница очима деце 2023“  данас су свечано уручене награде у галерији Железничког музеја и отворена je изложба награђених и најуспешнијих радова.

„Ово је четрдесети пут како заједнички отварамо изложбу радова пристиглих на конкурс „Железница очима деце“. Захваљујући вама, децо, вашој машти, вредним ручицама, труду и времену које сте уложили, овај конкурс постао је јединствен.  Јединствен је и по томе што је једини железнички ликовни конкурс у окружењу који се одржао готово четири деценије, на шта су „Железнице Србије“ ад и Железнички музеј као музеј у саставу веома поносни“, рекла је Биљана Гордић, директорка Медија центра „Железнице Србије“ ад и захвалила се малишанима на учешћу на конкурсу.

„За овогодишњи ликовни конкурс приспело је укупно 3.218 радова, од тога 2.389 радова из основних школа и ликовних радионица и 829 радова из  предшколских установа, вртића и забавишта. На овогодишњем конкурсу учествовала су и деца из три специјалне основне школе“, рекао је Страхиња Вуковић, директор Железничког музеја.

  

Жири у саставу: Марина Миловановић Кушић, академски уметник, Вукица Вукас Динуловић, архивиста, и Александар Пфићер, фотограф документариста, изабрао је 15 најуспешнијих радова у две категорије: ликовни радови деце школског узраста и деце предшколског узраста.

По речима Марине Миловановић Кушић одабир радова није био нимало лак, јер су сви дечији радови носили у себи дечије размишљање и одговор на тему овог ликовног конкурса. „Вођени идејом да треба ипак издвојити и наградити један број деце, одабрани су радови у којима се препознаје аутентичан дечији рукопис. Жеља нам је била да наградимо и иновативне приступе решавању ликовних проблема, као и осврт на традиционалне ликовне технике попут графике.Током жирирања могли смо видети аквареле, цртеже оловком, цртеже тушем, вез, слике темпером, акриликом, линорез, суву иглу, колаже итд. што нам говори о изузетној посвећености ликовних педагога који су децу усмеравали на коришћење разноврсних ликовних техника“, рекла је представница жирија и нагласила да су радови стигли из целе Србије, што је такође охрабрујуће и говори да овај ликовни конкурс и изложба имају дугу традицију коју треба неговати и у будућности.

У категорији ликовних радова деце школског узраста додељено је 9 равноправних награда и то: Александри Панић, ученици V/4, Основне школе “Сестре Илић” у  Ваљеву, Мехмеду Беговићу, ученику I/4, Основне школе  “Рифат Бурџовић Тршо” у Новом  Пазару, Нини Керкез, ученици III разреда, Основне школе  “Петар Кочић“” у Накову, Јулији Миновић, ученици III разреда, из Радионице графике ДКЦБ у Београду, Алекси Мирковићу, ученику II/3, Основне школе “Јован Грчић Миленко” у Беочину, Ани Теке, ученици V разреда, Основне школе  “Стеван Сремац” у Сенти, Михаилу Вуковићу, (7 година), из Ликовне радионице „Ем Арт“ у Суботици, Филипу Срдићу, ученику V/3, Основне школе „Растко Немањић Свети Сава“ у  Новој Пазови и Петру Ђорђевићу, ученику VIII/2, ШОСО “Царица Јелена” у Нишу.

         

 У категорији ликовних радова деце школског узраста  уручено је 6 равноправних награда: Хани Лазић (6 година), Предшколска установа „Пахуљице“ у Брусу, Алексеју Крунићу (5 година), Предшколска установа „Бошко Буха“ у Врбасу, Деспоту Манасијевићу (4 године), Предшколска установа “Полетарац” у Оџацима, Стефану Аћићу (6 година), Предшколска установа “Наши бисери”, група „Пилићи“ у  Кањижи, Ани Станковић (5 година), Предшколска установа „Полетарац“, Вртић „Сунцокрет“ у Каравукову и Леонтини Стаменковић (6 година), Предшколска установа „Наше дете“, Вртић „Бошко Буха“у Врању.

Награђени радови и 160 одабраних ликовних радова овогодишњег конкурса изложени су у Галерији Железничког музеја од 27. децембра 2023. до 31. јануара наредне године.

Информативни лист „Пруга“