Железнице Србије ад

Одржан састанак железничког сектора у региону

 

 

Представници железничког сектора Србије, Црне Горе и Републике Српске присуствовали су састанку одржаном 1. јуна у Подгорици, поводом обележавања јубилеја – 115 година постојања црногорских железница.

„Данас је жељезница важан стуб нашег транспортног система и омогућава повезивање унутар земље, али и са сусједним и удаљеним дестинацијама“, рекла је Дајана Перковић, државна секретарка Министарства капиталних инвестиција, и нагласила да је железница од настанка имала кључну улогу у повезивању градова и људи и да је омогућавала брз и ефикасан превоз путника и робе.

Перковић је рекла да су потребна велика и стална улагања у железнички систем, али и праћење технолошких иновација и зелене агенде.

„Влада је препознала значај ургентног улагања у жељезницу и у овој години повећана су значајно средства за текуће одржавање пруга и обавезу јавног превоза путника“, рекла је Перковић и нагласила да је у последњих 17 година уложено више од 190 милиона евра у инфраструктурне пројекте и преко 35 милиона евра у возна средства.

„Генерални ремонти су готови на половини мреже, завршена је санација 24 моста на барској прузи, а у току су завршни радови на санацији четири тунела и реконструкцији и адаптацији станичне зграде у Бијелом Пољу“, рекла је Перковић.

„Заједничка сарадња је кључна за даљи напредак железничког сектора у Црној Гори, али и у читавом региону,“ рекао је Момчило Јелић, директор Директората за жељезницу и најавио да ће организовањем редовних састанака и сталном комуникацијом ресорно Министарство пружити подршку и предложити решења за актуелне изазове са којима се суочавају државне компаније.

Лазар Мосуровић, директор Дирекције за железнице Републике Србије честитао је црногорским колегама јубилеј и пожелео снагу и храброст у даљем раду на развоју и унапређењу железничког сектора у Црној Гори. Мосуровић је нагласио да је предстојеће отварање заједничке железничке станице у Бијелом Пољу од изузетног значаја за обе железничке управе.

Генерални директор „Железнице Србије“ ад Горан Аџић честитао је јубилеј и пожелео железничким компанијама у Црној Гори да наставе да остварују добре пословне резултате.

Извршни директори „Србија Воза“ Ђорђе Прокић и Зоран Пузовић изразили су уверење у наставак  и продубљење добре сарадње, посебно када је у питању предстојећа летња туристичка сезона. Представљајући инвестиције које су реализоване у сарадњи са Минстарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Владом Републике Србије за обезбеђивање кушет и спаваћих кола за међународне возове од Београда до Бара, и назад, изразили су наду да ће овај воз постати симбол повезивања Србије и Црне Горе.

Представници друштва „Инфраструктура железнице Србије“ и „Србија Карго“ честитали су јубилеј и истакли да су видљиви помаци на реконструкцији барске пруге и да је сарадња са црногорским колегама изузетна.

Мирослав Брајовић, председник Одбора директора „Монтекарга“, изразио је задовољство због заједничког састанка и поручио да је битно да „представници некада јединствене жељезнице буду заједно за истим столом“.

 

Фото: Министарство капиталних инвестиција Црне Горе

Информативни лист „Пруга“