Железнице Србије ад

Одржан састанак представника железничког сектора Србије и Црне Горе

 

 

Модернизација пограничне станице Бијело Поље и њено скорашње отварање био је повод састанка који су одржали представници железничког сектора Србије и Црне Горе на  Мокрој Гори, 20. априла.

Лазар Мосуровић, в. д. директора Дирекције за железнице, поздравио је колеге из црногорског железничког сектора и истакао да је отварање реновиране и модернизоване пограничне железничке станице Бијело Поље од изузетног значаја и за Србију и за Црну Гору. Мосуровић је истакао да је овај скуп прилика да се разговара о актуелним заједничким пројектима и плановима за сарадњу у наредном периоду.

У име железничког сектора Црне Горе присутнима се обратио Мирослав Брајовић, председник Одбора директора „Монтекарга“, који је у уводном излагању истакао велики значај ове станице у пограничном саобраћају између Србије и Црне Горе, нарочито у сегменту теретног саобраћаја.

О плановима који ће се ускоро реализовати,  а који су у вези са бољим и ефикаснијим радом у пограничном саобраћају говорио је Радован Глибетић, менаџер за реструктурирање у „Инфраструктури железнице Србије“. „Веома је важно да се у комуникацији између двеју железничких управа спроведе интеграција и дигитализација процедуре ТАФ/ТАП, тј. технички модел обраде возова свих пограничних служби двеју држава уз заједнички интерфејс. То је европски стандард који се показао као веома ефикасан, а један од успешног спровођења овог модела јесте Словенија, односно њене пограничне станице са Хрватском, Мађарском, Аустријом и Италијом“, рекао је Глибетић и најавио да у наредном периоду  започињу радови на довршетку пруге од станице Шарган Витаси до Кремана, чиме ће се вожња туристичког воза продужити до родног места чувених пророка Тарабића.

Током састанка представници црногорског железничког сектора представили су пословање својих компанија у кратким цртама, као и планове за наредни период, са посебним освртом на предстојећу туристичку сезону и најаве повећања обима превоза терета на барској прузи.

О „Шарганској осмици“, туристичкој понуди и смештајним капацитетима говорила је Александра Милутиновић, управница Музејско-туристичког комплекса, а о историјату и саобраћају воза „Носталгија“ говорио је Жељко Шпијуновић,  шеф Секције за превоз путника Ужице, током вожње музејском гарнитуром по најатрактивнијој ускоколосечној  прузи у Европи.

Информативни лист „Пруга“